Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Szybka, lekka i pełna smaku – koperkowa z lanymi kluseczkami to idealna propozycja na domowy obiad dla całej rodziny. Gotowana na delikatnym bulionie, zachwyca prostotą i naturalnym aromatem świeżych ziół.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Składniki na zupę:
• 1–2 porcje z uda kurczaka
• 1 litr wody Mama i ja
• 4-5 ziemniaków
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 duży pęczek koperku
• 1 gałązka świeżego lubczyku
• Kilka ziaren ziela angielskiego
• 1 listek laurowy
• Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. W garnku zagotuj wodę z udkami z kurczaka, listkiem laurowym i zielem angielskim. Gotuj na wolnym ogniu około 15–20 minut.
2. Dodaj pokrojone ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki, lubczyk i połowę posiekanego koperku (razem z łodygami).
3. Dopraw solą i pieprzem i gotuj do miękkości ziemniaków (pod przykryciem). Pod koniec gotowania dodaj pozostały koperek i lane kluseczki.

Składniki na lane kluseczki:
• 1 jajko
• 4-5 łyżek mąki
• Sól
• 500 ml wody Mama i ja

Wykonanie:
1. Jajko wymieszaj w miseczce ze szczyptą soli. Dodaj mąkę i dalej mieszaj. Konsystencja powinna być gładka i dosyć gęsta, ale taka, aby „lała” się lekko z łyżki.
2. W garnku zagotuj wodę, lekko ją osól. Nabierz ciasto na łyżkę i delikatnie wlej do gotującej się wody. Po 2 minutach wyjmij kluseczki łyżką cedzakową i dodaj je do zupy.
Rada: można zrobić lane kluseczki bezpośrednio w gotującej się zupie.

Woda źródlana Mama i ja

Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.

Strona www: https://wodadladziecka.pl/

Cena:
1,5 ltr – 2,49 zł
0,5 ltr sport cap – 1,99 zł
0,35 ltr – 1,59 zł

Jak zrobić miękkie lane kluski do zupy?
Rozkłóć jajko z szczyptą soli, dodaj mąkę do konsystencji gęstej śmietany (ok. 1 jajko : 4–5 łyżek mąki). Wlewaj cienkim strumieniem/przez widelec na delikatnie wrzącą zupę. Gotuj 1–2 minuty, nie mieszaj zbyt mocno.
Jak zabielić koperkową, żeby się nie zważyła?
Zdejmij garnek z ognia, zahartuj śmietankę (18–30%) 1–2 chochelkami gorącej zupy, wymieszaj i dopiero wtedy wlej do garnka. Nie doprowadzaj do silnego wrzenia po dodaniu śmietanki.
Kiedy dodać koperek i jak go przechowywać?
Siekaj tuż przed podaniem i dodawaj na sam koniec gotowania, by zachował kolor i aromat. Nadmiar koperku posiekaj i zamroź w szczelnym pojemniku – świetnie sprawdzi się do szybkich zup i sosów.
WOSANA
WOSANA S.A. jako producent wiodącej wody źródlanej dedykowanej dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym mamom – Mama i ja, szczególne znaczenie przypisuje inicjatywom propagującym ideę rodzicielstwa i wspierającym rozwój dzieci. Początki firmy WOSANA sięgają 1991 roku, jej siedziba mieści się w Andrychowie. Najwyższą jakość produktów zapewnia wdrożony przez firmę system zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodny z międzynarodową normą IFS standard. Mama i ja, woda obecna na rynku od roku 1998, posiada pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka. Produkt dostępny jest w sieciach handlowych: Lidl, Makro, Tesco, Kaufland, Netto, Carrefour, Selgros, Auchan, Żabka oraz w e-sklepach dodomku.pl, frisco.pl oraz bdsklep.pl.

Źródło:

WOSANA