Składniki (4-6 porcji):
• 4 słoiki lub puszki kukurydzy słodkiej (po 400 g)
• woda Mama i ja
• 300 g fileta z indyka
• 4 średnie ząbki czosnku
• 1 łyżka posiekanego imbiru (opcjonalnie)
• 1 średnia cebula
• 1 marchewka (ok. 80 g)
• ziemniaki (ok. 400 g, po obraniu)
• 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
• 1 łyżka kurkumy
• 1 pomarańcza
• masło klarowane
• sól, pieprz
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na kawałki.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na nim cebulę, czosnek i imbir, a następnie przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę.
3. Marchewkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy całość na patelnię z rozpuszczonym masłem i lekko podpiekamy. Przerzucamy do garnka z cebulą.
5. Odcedzamy kukurydzę i również dodajemy do garnka. Dolewamy wodę Mama i ja tak, aby lekko zakrywała składniki i gotujemy przez ok. 5–7 minut do uzyskania odpowiedniej miękkości ziemniaków i marchewki.
6. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy do zupy jej skórkę i wyciskamy sok.
7. Do zupy dolewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem i trzymamy na ogniu aż do zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy zawartość na gładki krem. Jeżeli zupa jest za gęsta, możemy dodać odrobinę wody.
9. Indyka kroimy w niewielkie paseczki, posypujemy kurkumą i odrobiną soli. Smażymy mięso na rozgrzanej patelni z 1 łyżką masła klarowanego. Tak przygotowane mięso wykładamy do głębokiego talerza i zalewamy zupą.
Woda źródlana Mama i ja:
Cena:
1,5 L – cena: 2zł
0,5 L – cena: 1,50zł
0,33 ml –cena: 1,20 zł