Składniki na 4-5 słoiczków (250 ml każdy):
• 1 kg dojrzałych moreli
• 500 g cukru
• 200 ml wody Mama i ja
• Sok z połowy cytryny
Wykonanie:
1. Morele umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
2. W średnim garnku lub na głębokiej patelni wymieszaj wodę z cukrem.
3. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści i powstanie klarowny syrop. Dodaj morele i zagotuj całość (na średnim ogniu).
4. Gdy zacznie się gotować, zmniejsz ogień. Dodaj sok z cytryny i gotuj na wolnym ogniu przez około 35-45 min, często mieszając i usuwając pianę z wierzchu.
5. Morele powinny się rozpadać na kawałki, ale nie rozgotować, konsystencja powinna być dosyć gęsta.
6. Czystą łyżką przełóż konfiturę do wcześniej wyparzonych słoików. Dokładnie zamknij i odwróć do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.
Woda źródlana Mama i ja
Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.
Strona www: https://wodadladziecka.pl/
Cena:
1,5 ltr – 2,49 zł
0,5 ltr sport cap – 1,99 zł
0,35 ltr – 1,59 zł
Nie, możesz dostosować ilość cukru do swoich preferencji. Warto pamiętać, że mniej cukru oznacza krótszą trwałość.
Najczęściej wystarczy od 30 do 45 minut, aż uzyskasz odpowiednią gęstość i konsystencję.
Najlepiej przechowywać w szczelnych słoikach w chłodnym, ciemnym miejscu lub w lodówce po otwarciu.