Tarta orzechowa

Tarta orzechowa przełamuje utarte, kulinarne ścieżki, zaskakuje smakiem porywa aromatem i zachwyca finezją formy. Pyszny deser dla całej rodziny!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki na ciasto: (foremka do tarty o średnicy ok. 26 cm):

• 150 g tartych orzechów włoskich BackMit
• 1 szklanka cukru
• 165 g masła – miękkiego
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1 jajko L (lub 2 M)
• otarta skórka z 1 średniej cytryny
• szczypta soli

Dodatkowo:

• 1 kg malin mrożonych lub świeżych
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka cukru
• masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do misy miksera i powoli ucieraj, aż do połączenia.
2. Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
3. Foremkę wyłóż ¾ porcji ciasta i włóż do zamrażarki na minimum godzinę.
4. Z pozostałego ciasta uformuj kulkę i także włóż do zamrażalki.
5. Maliny rozgnieć lekko widelcem. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
6. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
7. Ciasto z zamrażalnika cienko rozwałkuj (może być potrzebne podsypywanie mąką).
8. Potnij ciasto na około 1 cm paski.
9. Wyłóż masę z malinami do formy. Ułóż na niej w kratkę paski ciasta.
10. Piecz ciasto 40-45 minut, na średniej półce do ładnego zezłocenia.
11. Podawaj ostudzone.

WOSANA
WOSANA S.A. jako producent wiodącej wody źródlanej dedykowanej dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym mamom – Mama i ja, szczególne znaczenie przypisuje inicjatywom propagującym ideę rodzicielstwa i wspierającym rozwój dzieci. Początki firmy WOSANA sięgają 1991 roku, jej siedziba mieści się w Andrychowie. Najwyższą jakość produktów zapewnia wdrożony przez firmę system zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodny z międzynarodową normą IFS standard. Mama i ja, woda obecna na rynku od roku 1998, posiada pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka. Produkt dostępny jest w sieciach handlowych: Lidl, Makro, Tesco, Kaufland, Netto, Carrefour, Selgros, Auchan, Żabka oraz w e-sklepach dodomku.pl, frisco.pl oraz bdsklep.pl.

Źródło:

WOSANA