Składniki na ciasto: (foremka do tarty o średnicy ok. 26 cm):
• 150 g tartych orzechów włoskich BackMit
• 1 szklanka cukru
• 165 g masła – miękkiego
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1 jajko L (lub 2 M)
• otarta skórka z 1 średniej cytryny
• szczypta soli
Dodatkowo:
• 1 kg malin mrożonych lub świeżych
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka cukru
• masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do misy miksera i powoli ucieraj, aż do połączenia.
2. Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
3. Foremkę wyłóż ¾ porcji ciasta i włóż do zamrażarki na minimum godzinę.
4. Z pozostałego ciasta uformuj kulkę i także włóż do zamrażalki.
5. Maliny rozgnieć lekko widelcem. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
6. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
7. Ciasto z zamrażalnika cienko rozwałkuj (może być potrzebne podsypywanie mąką).
8. Potnij ciasto na około 1 cm paski.
9. Wyłóż masę z malinami do formy. Ułóż na niej w kratkę paski ciasta.
10. Piecz ciasto 40-45 minut, na średniej półce do ładnego zezłocenia.
11. Podawaj ostudzone.