Sprawdzą się jako słodka przekąska, którą możemy poczęstować niezapowiedzianych gości lub dawka energii podczas przerwy na lunch. Smacznego!
Składniki:
⁃ 200 g sezamu Kresto
⁃ 100 g orzechów arachidowych Kresto (wyłuskanych)
⁃ 300 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack
⁃ 2 łyżki miodu płynnego
⁃ 2 łyżki wody
Wykonanie:
1. Sezam i orzechy przesypujemy na patelnię i prażymy do lekkiego zbrązowienia.
2. Cukier mieszamy z wodą i przekładamy na patelnię. Podgrzewamy na średnim ogniu, do skarmelizowana się. Podczas tego procesu cukru nie mieszamy – możemy potrząsać patelnią. Karmelizacja trwa kilka minut.
3. Przygotowujemy 2 arkusze papieru do pieczenia. Wyłączamy ogień, dodajemy miód, mieszamy i dodajemy sezam z orzechami. Szybko mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia.
4. Całość przykrywamy drugim kawałkiem papieru i przy pomocy wałka rozwałkowujemy masę na grubość 3–4 milimetrów.
5. Po uzyskaniu odpowiadającej nam grubości sezamków ściągamy górną warstwę papieru i od razu kroimy masę sezamową.
6. Odstawiamy do wystygnięcia.