Do popularnych grzanek z bułki dodaj kilka startych i podsmażonych pieczarek, szybką i prostą salsę z ciecierzycy, grillowaną cukinię oraz ulubione przyprawy, a otrzyma się danie, które wprowadzi do Twojej kuchni powiew świeżego smaku.
Składniki (12 porcji) :
- 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht
- 500 g pieczarek
- 1 szalotka
- 2 średnie cukinie
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju Rapso
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżeczki tymianku suszonego
- salata
- garść orzechów włoskich KRESTO Select
- kilka pomidorów koktajlowych
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- 6 ulubionych bułek
Wykonanie:
1. Szalotkę obierz, drobno pokrój.
2. Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć szalotkę, zeszklij ją. Dodaj pieczarki, tymianek i sos sojowy. Duś warzywa, mieszając do odparowania płynu.
4. Ciecierzycę osącz z zalewy, odłóż 3 łyżki, a resztę rozgnieć widelcem.
5. Dodaj mascarpone, zmiażdżoną ciecierzycę, całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Rozgrzej 1 łyżeczkę oleju na małej patelni, dodaj 3 łyżki ciecierzycy, paprykę i mieszając, smaż około 2 minut.
7. Cukinie umyj i pokrój w plastry (około 0,5 cm grubości). Plastry cukinii grilluj np. na patelni lub grillu elektrycznym.
8. Bułki przekrój na pół, posmaruj olejem, opiecz.
9. Złóż bruschetty: pieczywo posmaruj masą pieczarkową, ułóż warstwowo: sałatę, cukinię, pomidorki. Wierzch posyp orzechami oraz pieczoną ciecierzycą.