W orzechowo-ziołowej pierzynce zachwyca delikatnym i wyrazistym smakiem, który z pewnością zadowoli wszystkich łasuchów.
Składniki (4 porcje):
– 1 płat ryby, np. tołpyga, dorsz, karp bez skóry (około 1 kg)
– 6 łyżek orzeszków tartych, arachidowych BackMit
– 2 łyżki płatków migdałowych Kresto
– 2 łyżki oleju Rapso
– 2 łyżki ulubionych suszonych ziół, np. mieszanek: śródziemnomorskiej, prowansalskiej lub tymianku
– sól, pieprz
Wykonanie:
1. Rybę oczyść z błon, umyj.
2. Piekarnik nagrzej do 180°C.
3. Blaszkę posmaruj 1 łyżką oleju, posyp 2 łyżkami orzechów tartych, oraz 1 łyżką ziół. Na tym ułóż rybę.
4. Foremkę wstaw do piekarnika na 20 minut, po tym czasie posmaruj wierzch ryby olejem, posyp: ziołami, orzechami tartymi oraz płatkami migdałowymi. Przypraw solą i pieprzem.
5. Piecz rybę około 15 minut, do lekkiego zbrązowienia migdałów.
Propozycja podania:
1. Ziemniaki wyszoruj. Natnij tworząc plasterki (ale nie docinając do końca).
2. Otocz w oleju, soli i pieprzu. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200°C, piecz ziemniaki 30 minut.
3. Po tym czasie dodaj rybę, postępując zgodnie z przepisem powyżej (zmniejszając temperaturę piekarnika do 180°C).