Składniki na placki (około 16 placków):
- 2 dojrzałe banany
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki oleju Rapso
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru trzcinowego demerara Gold Pack
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatki:
- 1/2 szklanki orzechów arachidowych tartych BackMit
- 2 łyżki oleju Rapso
- 1/4 łyżeczki soli
- garść płatków migdałowych KRESTO
- ulubione owoce
Wykonanie:
1.Suche składniki wymieszaj w misce.
2.Wymieszaj olej, jajko, mleko lekko spieniając.
3.Obierz banany i rozgnieć widelcem na papkę.
4.Połącz ze sobą wszystkie składniki i odstaw na 15 minut.
5.Po tym czasie smaż niewielkie placuszki, nakładając łyżką ciasto na suchą patelnię. Uwaga: patelnia musi być nieprzywierająca. Jeżeli takiej nie masz, to smaż na niewielkiej ilości oleju lub masła.
6.Gdy na cieście pojawią się wyraźne pęcherzyki – obróć placki na drugą stronę.
7.Przełóż orzechy do blendera, dodaj olej i sól, zmiksuj na krem – do powstania gładkiej masy jak masło orzechowe.
8.Placuszki podawaj z masłem orzechowym oraz ulubionymi owocami i płatkami migdałowymi (wcześniej możesz je podprażyć na suchej patelni, aby wydobyć aromat).