Lutowe opowieści: jak znaleźć ciepło w najchłodniejszych miesiącach?

Zima to czas, który dla niektórych osób bywa przygnębiający. Zwłaszcza w lutym marzymy już, by nadeszła kolejna pora roku. W momencie, gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dni zdają się nie mieć końca, nic nie koi zmysłów tak, jak ciepło domowego ogniska. To czas, kiedy chętniej otulamy się miękkim kocem, zapalamy pachnące świece i szukamy sposobów na to, by ogrzać się od środka. I właśnie tutaj z pomocą przychodzą wyjątkowe, aromatyczne potrawy, które nie tylko sycą, ale także sprzyjają dobremu nastrojowi.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Pizza ze szpinakiem

Zimowa chandra? Przygotuj miskę rozgrzewającej zupy!

Zadbaj o przytulny klimat wokół siebie. Otocz się ciepłymi barwami, zapal świece o zapachu wanilii i cynamonu, a potem pozwól, by w Twojej kuchni zaczęła dziać się kulinarna magia. Jednym z najlepszych pomysłów na zimowy komfort food jest miska aromatycznej zupy – takiej, która otula smakiem i przywołuje najlepsze wspomnienia. Nasza propozycja? Klasyczna, francuska zupa cebulowa, przygotowana w zaledwie 45 minut. Podana z chrupiącymi grzankami posypanymi czosnkową przyprawą stanie się Twoim ulubionym towarzyszem zimowych wieczorów.

Zupa cebulowa

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

5 cebul

1 opakowanie Francuska zupa cebulowa Knorr

200 g obranej marchewki

3 nitki szafranu

Chili mielone

1 ząbek czosnku

2 łyżki margaryny

600 ml wody

Zupa cebulowa

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj marchew na tarce na grubych oczkach, czosnek drobno posiekaj, cebule pokrój w piórka.

  2. Rozgrzej w garnku tłuszcz, odczekaj chwilę i wrzuć warzywa. Chwilę je przysmaż, następnie duś przez około 2 minuty.

  3. Dolej 300 mililitrów zimnej wody i gotuj przez 10 minut.

  4. Dolej kolejne 300 mililitrów zimnej wody. Następnie dodaj całe opakowanie zupy cebulowej Knorr i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. W trakcie gotowania dorzuć przyprawy (zupa musi być ostra).

  5. Na koniec zmiksuj zupę. Podawaj, przybierając nitką szafranu i cienkimi paskami surowej marchewki.

Grzanki z chleba

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

500 g czerstwego białego chleba

1 Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

10 płatków parmezanu

1 szczypta pieprzu czarnego mielonego

4 łyżki oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

Grzanki z chleba

Sposób przygotowania:

  1. Chleb pokrusz na małe kawałki. Namocz w niewielkiej ilości wody. Odsącz na ściereczce, dodaj rozkruszoną Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr.

  2. Na patelnię wlej sześć łyżek oliwy z oliwek i dodaj obrane ząbki czosnku.

  3. Smaż kawałeczki chleba do momentu, gdy będą złociste i chrupkie z obu stron.

  4. Pod koniec dopraw grzanki świeżo mielonym pieprzem i podawaj posypane parmezanem.

Otul się ciepłem zimowego wieczoru i dobrą lekturą

Zima jest idealnym czasem na to, aby zwolnić i znaleźć chwilę dla siebie. Zastanów się nad tym, jak możesz urozmaicić wciąż zimne lutowe dni lub wieczory. Co powiesz na zanurzenie się w świecie literatury i przeczytanie książki, na którą zawsze brakowało Ci czasu? To doskonały pomysł! Nie zapomnij także o słodkim dodatku, który najlepiej podawać na gorąco. Fondant czekoladowy z nutą chili to deser idealny! A jeśli nie jesteś zwolennikiem czytania, to włącz ulubiony film lub serial, które zawsze poprawiają Ci humor. Dzięki sałatce z popcornem poczujesz się jak w kinie. I to wszystko w komfortowych warunkach i bez wychodzenia z domu. Czy może być lepiej?

Fondant czekoladowy z nutą chili

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

250 g deserowej czekolady

250 g masła

1 szczypta Przyprawy płatki chili z wędzoną papryką Knorr

70 g mąki

165 g cukru

5 jajek

Fondant czekoladowy z nutą chili

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Zacznij od ubicia piany z białek. Na naczynia miksującego załóż motylek, wlej białka i ubijaj trybem 4 min/obr. 3.5. Gotową pianę przełóż delikatnie do dużej miski.

  2. Czekoladę połam i wraz z masłem rozpuść w misce na parze. Wymieszaj, aż składniki się rozpuszczą i połączą.

  3. Teraz do naczynia miksującego dodaj żółtka i cukier. Ubijaj trybem 6 min/37C/obr. 4. Dodaj rozpuszczaną czekoladę z masłem, wsyp mąkę oraz chili i powoli wymieszaj korzystając z trybu 1 min/mieszanie wsteczne/obr. 2.

  4. Gotową masę czekoladową przełóż do miski z białkiem. Wszystko delikatnie, lecz energicznie wymieszaj. Możesz użyć do tego kopystki.

  5. Foremki porcelanowe do fondantów wysmaruj miękkim masłem i wysyp kakao. Nałóż ciasto i piecz ok 8-10 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Podawaj natychmiast.

Sałatka z popcornem

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

100 g rukoli

250 g pomidorków koktajlowych

1 pęczek rzodkiewki

180 g sera feta

30 g kukurydzy na popcorn

2 łyżki Przyprawy Knorr Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią

50 g oliwek

4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. W głębokim garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i wsyp ziarna kukurydzy, przykryj pokrywką i co jakiś czas potrząsaj garnkiem. Gdy wszystkie ziarna się uprażą, zdejmij z ognia i oprósz 1 łyżką przyprawy Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Knorr – wymieszaj.

  2. Warzywa umyj. Pomidorki i rzodkiewkę pokrój w ćwiartki, oliwki odcedź i pokrój na pół.

  3. Ser feta pokrój w kostkę i oprósz pozostałą przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Knorr. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, wymieszaj i skrop pozostałą oliwą.

Spędź zimowy dzień na świeżym powietrzu

Jeżeli zamiast książki czy filmu preferujesz spędzać czas na zimowym powietrzu, to zrób to z głową. Zapewne masz w swojej szafce termos, dzięki któremu ciepły napój ogrzeje Cię w kilka minut. Wlej do niego zupę pomidorową z posypką orzechową. To proste i smaczne danie zagwarantuje, że Twój spacer będzie niezwykle udany. To jednak nie wszystko. Wysiłek i dotlenienie organizmu z pewnością spowodują także, że w pewnym momencie dość mocno zgłodniejesz. Zupa może nie być wystarczająca, dlatego zaopatrz się także w nieco bardziej treściwe przysmaki. Klasyczne wrapy z soczystym kurczakiem to najlepsza opcja. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbujesz?

Zupa pomidorowa z posypką orzechową

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

20 g orzechów włoskich

2 opakowania Gorący kubek Knorr Krem z pomidorów

½ pęczka natki pietruszki

2 łyżki oliwy

½ cytryny

Zupa pomidorowa z posypką orzechową

Sposób przygotowania:

  1. Gorący Kubek Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu.

  2. Zetrzyj skórkę z cytryny. Natkę pietruszki posiekaj. Orzechy posiekaj i wymieszaj z oliwą, skórką z cytryny i pietruszką.

  3. Zupę podawaj z posypką orzechową na wierzchu.

Klasyczne wrapy z kurczakiem

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

1 opakowanie tortilli

1 pierś z kurczaka

1 opakowanie Przyprawy do złotego kurczaka Knorr

3 liście sałaty lodowej

1 pomidor

1 ogórek

2 łyżki majonezu

2 łyżki ketchupu

Klasyczne wrapy z kurczakiem

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w paski, a następnie posyp obficie przyprawą Knorr.

  2. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso.

  3. Pomidora i ogórka pokrój na plastry, sałatę porwij na mniejsze kawałki.

  4. Wymieszaj majonez z ketchupem i posmaruj otrzymanym sosem tortille. Następnie na każdej posmarowanej tortil li ułóż sałatę, pomidora, ogórka, kurczaka, a następnie zwiń ją, formując wrapa.

  5. Wszystkie wrapy połóż na blasze i piecz w piekarniku w 180 °C przez 5 minut. Tak przygotowane wrapy możesz również podawać na zimno lub z grilla.

Gotuj z bliskimi. Ogrzej ręce, no i serce!

Nic tak nie rozgrzewa w zimowe wieczory jak spotkania z osobami bliskimi Twojemu sercu. Jeżeli więc tylko masz wolny wieczór, to koniecznie zaproś do siebie kilka osób i spędźcie wspólnie czas. Włącz playlistę z zimowymi przebojami, które umilą Wam chwile, a także zaplanuj dodatkowe, ciekawe atrakcje. Co powiesz na grupowe wykonanie pysznej pizzy? Przygotuj odpowiednie składniki i wspólnymi siłami przyrządźcie przysmak rodem ze słonecznej Italii. Międzynarodowy akcent przywoła wspomnienie o wakacjach i w mig wprawi Was w słoneczny nastrój. W przygotowaniu włoskiego placka z pewnością pomogą Ci nasze receptury. Pizza ze szpinakiem to przysmak w sam raz dla każdego. Smacznego!

Pizza ze szpinakiem

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

1 kg świeżego szpinaku (lub o połowę mniej mrożonego)

1 cebula

3 łyżki oliwy z oliwek

1 opakowanie Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr

500 g ciasto drożdżowego na pizzę

400 g pomidorów pelatti z puszki

  1. sera feta

2 ząbki czosnku

Pizza ze szpinakiem

Sposób przygotowania:

  1. Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese wymieszaj z pomidorami z puszki i zagotuj.

  2. Powstały sos odstaw na bok, aby wystygł.

  3. Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Wierzch ciasta posmaruj obficie sosem pomidorowym.

  4. Na rozgrzanej oliwie, na patelni zeszklij czosnek i cebulę pokrojoną w półplastry, dodaj szpinak. Całość chwilę przysmaż.

  5. Szpinak ułóż na wierzchu pizzy, oprósz pokruszoną fetą. Wstaw do rozgrzanego do 220°C piekarnika na 20 minut.

Źródło:

Knorr