Zimowa chandra? Przygotuj miskę rozgrzewającej zupy!
Zadbaj o przytulny klimat wokół siebie. Otocz się ciepłymi barwami, zapal świece o zapachu wanilii i cynamonu, a potem pozwól, by w Twojej kuchni zaczęła dziać się kulinarna magia. Jednym z najlepszych pomysłów na zimowy komfort food jest miska aromatycznej zupy – takiej, która otula smakiem i przywołuje najlepsze wspomnienia. Nasza propozycja? Klasyczna, francuska zupa cebulowa, przygotowana w zaledwie 45 minut. Podana z chrupiącymi grzankami posypanymi czosnkową przyprawą stanie się Twoim ulubionym towarzyszem zimowych wieczorów.
Zupa cebulowa
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
5 cebul
1 opakowanie Francuska zupa cebulowa Knorr
200 g obranej marchewki
3 nitki szafranu
Chili mielone
1 ząbek czosnku
2 łyżki margaryny
600 ml wody

Sposób przygotowania:
Zetrzyj marchew na tarce na grubych oczkach, czosnek drobno posiekaj, cebule pokrój w piórka.
Rozgrzej w garnku tłuszcz, odczekaj chwilę i wrzuć warzywa. Chwilę je przysmaż, następnie duś przez około 2 minuty.
Dolej 300 mililitrów zimnej wody i gotuj przez 10 minut.
Dolej kolejne 300 mililitrów zimnej wody. Następnie dodaj całe opakowanie zupy cebulowej Knorr i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. W trakcie gotowania dorzuć przyprawy (zupa musi być ostra).
Na koniec zmiksuj zupę. Podawaj, przybierając nitką szafranu i cienkimi paskami surowej marchewki.
Grzanki z chleba
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
500 g czerstwego białego chleba
1 Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
10 płatków parmezanu
1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
4 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
Chleb pokrusz na małe kawałki. Namocz w niewielkiej ilości wody. Odsącz na ściereczce, dodaj rozkruszoną Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr.
Na patelnię wlej sześć łyżek oliwy z oliwek i dodaj obrane ząbki czosnku.
Smaż kawałeczki chleba do momentu, gdy będą złociste i chrupkie z obu stron.
Pod koniec dopraw grzanki świeżo mielonym pieprzem i podawaj posypane parmezanem.
Otul się ciepłem zimowego wieczoru i dobrą lekturą
Zima jest idealnym czasem na to, aby zwolnić i znaleźć chwilę dla siebie. Zastanów się nad tym, jak możesz urozmaicić wciąż zimne lutowe dni lub wieczory. Co powiesz na zanurzenie się w świecie literatury i przeczytanie książki, na którą zawsze brakowało Ci czasu? To doskonały pomysł! Nie zapomnij także o słodkim dodatku, który najlepiej podawać na gorąco. Fondant czekoladowy z nutą chili to deser idealny! A jeśli nie jesteś zwolennikiem czytania, to włącz ulubiony film lub serial, które zawsze poprawiają Ci humor. Dzięki sałatce z popcornem poczujesz się jak w kinie. I to wszystko w komfortowych warunkach i bez wychodzenia z domu. Czy może być lepiej?
Fondant czekoladowy z nutą chili
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
250 g deserowej czekolady
250 g masła
1 szczypta Przyprawy płatki chili z wędzoną papryką Knorr
70 g mąki
165 g cukru
5 jajek

Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek. Zacznij od ubicia piany z białek. Na naczynia miksującego załóż motylek, wlej białka i ubijaj trybem 4 min/obr. 3.5. Gotową pianę przełóż delikatnie do dużej miski.
Czekoladę połam i wraz z masłem rozpuść w misce na parze. Wymieszaj, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Teraz do naczynia miksującego dodaj żółtka i cukier. Ubijaj trybem 6 min/37C/obr. 4. Dodaj rozpuszczaną czekoladę z masłem, wsyp mąkę oraz chili i powoli wymieszaj korzystając z trybu 1 min/mieszanie wsteczne/obr. 2.
Gotową masę czekoladową przełóż do miski z białkiem. Wszystko delikatnie, lecz energicznie wymieszaj. Możesz użyć do tego kopystki.
Foremki porcelanowe do fondantów wysmaruj miękkim masłem i wysyp kakao. Nałóż ciasto i piecz ok 8-10 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Podawaj natychmiast.
Sałatka z popcornem
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
100 g rukoli
250 g pomidorków koktajlowych
1 pęczek rzodkiewki
180 g sera feta
30 g kukurydzy na popcorn
2 łyżki Przyprawy Knorr Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią
50 g oliwek
4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
W głębokim garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i wsyp ziarna kukurydzy, przykryj pokrywką i co jakiś czas potrząsaj garnkiem. Gdy wszystkie ziarna się uprażą, zdejmij z ognia i oprósz 1 łyżką przyprawy Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Knorr – wymieszaj.
Warzywa umyj. Pomidorki i rzodkiewkę pokrój w ćwiartki, oliwki odcedź i pokrój na pół.
Ser feta pokrój w kostkę i oprósz pozostałą przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Knorr. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, wymieszaj i skrop pozostałą oliwą.
Spędź zimowy dzień na świeżym powietrzu
Jeżeli zamiast książki czy filmu preferujesz spędzać czas na zimowym powietrzu, to zrób to z głową. Zapewne masz w swojej szafce termos, dzięki któremu ciepły napój ogrzeje Cię w kilka minut. Wlej do niego zupę pomidorową z posypką orzechową. To proste i smaczne danie zagwarantuje, że Twój spacer będzie niezwykle udany. To jednak nie wszystko. Wysiłek i dotlenienie organizmu z pewnością spowodują także, że w pewnym momencie dość mocno zgłodniejesz. Zupa może nie być wystarczająca, dlatego zaopatrz się także w nieco bardziej treściwe przysmaki. Klasyczne wrapy z soczystym kurczakiem to najlepsza opcja. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbujesz?
Zupa pomidorowa z posypką orzechową
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
20 g orzechów włoskich
2 opakowania Gorący kubek Knorr Krem z pomidorów
½ pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy
½ cytryny

Sposób przygotowania:
Gorący Kubek Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu.
Zetrzyj skórkę z cytryny. Natkę pietruszki posiekaj. Orzechy posiekaj i wymieszaj z oliwą, skórką z cytryny i pietruszką.
Zupę podawaj z posypką orzechową na wierzchu.
Klasyczne wrapy z kurczakiem
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
1 opakowanie tortilli
1 pierś z kurczaka
1 opakowanie Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
3 liście sałaty lodowej
1 pomidor
1 ogórek
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokrój w paski, a następnie posyp obficie przyprawą Knorr.
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso.
Pomidora i ogórka pokrój na plastry, sałatę porwij na mniejsze kawałki.
Wymieszaj majonez z ketchupem i posmaruj otrzymanym sosem tortille. Następnie na każdej posmarowanej tortil li ułóż sałatę, pomidora, ogórka, kurczaka, a następnie zwiń ją, formując wrapa.
Wszystkie wrapy połóż na blasze i piecz w piekarniku w 180 °C przez 5 minut. Tak przygotowane wrapy możesz również podawać na zimno lub z grilla.
Gotuj z bliskimi. Ogrzej ręce, no i serce!
Nic tak nie rozgrzewa w zimowe wieczory jak spotkania z osobami bliskimi Twojemu sercu. Jeżeli więc tylko masz wolny wieczór, to koniecznie zaproś do siebie kilka osób i spędźcie wspólnie czas. Włącz playlistę z zimowymi przebojami, które umilą Wam chwile, a także zaplanuj dodatkowe, ciekawe atrakcje. Co powiesz na grupowe wykonanie pysznej pizzy? Przygotuj odpowiednie składniki i wspólnymi siłami przyrządźcie przysmak rodem ze słonecznej Italii. Międzynarodowy akcent przywoła wspomnienie o wakacjach i w mig wprawi Was w słoneczny nastrój. W przygotowaniu włoskiego placka z pewnością pomogą Ci nasze receptury. Pizza ze szpinakiem to przysmak w sam raz dla każdego. Smacznego!
Pizza ze szpinakiem
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
1 kg świeżego szpinaku (lub o połowę mniej mrożonego)
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
500 g ciasto drożdżowego na pizzę
400 g pomidorów pelatti z puszki
sera feta
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese wymieszaj z pomidorami z puszki i zagotuj.
Powstały sos odstaw na bok, aby wystygł.
Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Wierzch ciasta posmaruj obficie sosem pomidorowym.
Na rozgrzanej oliwie, na patelni zeszklij czosnek i cebulę pokrojoną w półplastry, dodaj szpinak. Całość chwilę przysmaż.
Szpinak ułóż na wierzchu pizzy, oprósz pokruszoną fetą. Wstaw do rozgrzanego do 220°C piekarnika na 20 minut.