Składniki (4 porcje):
- 1 pęczek botwiny wraz z buraczkami
- 1,2 litra bulionu
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
- 2–3 łyżeczki pokrojonego koperku
- 1 łyżeczka cukru
- 2–3 łyżki octu (jabłkowego, winnego lub cytryny)
- śmietana do zupy (ilość według uznania)
Sos słodko-kwaśny:
- 4 jajka
- ok. 800 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- olej Rapso
Wykonanie :
1.Umyj botwinkę, odetnij buraczki, które następnie wyszoruj lub obierz i pokrój w plasterki.
2.Zagotuj bulion i dodaj plastry buraczków – gotuj 5 minut.
3.Dodaj pokrojone listki i łodyżki. Zetrzyj czosnek i dodaj do garnka. Całość gotuj około 3 minut. Następnie wyłącz ogień.
4.Dodaj pokrojony drobno lubczyk.
5.Zahartuj śmietanę dodając do niej 2 łyżki zupy, pomieszaj i dodaj do garnka. Dopraw cukrem i octem dla smaku.
6. Ugotuj ziemniaki i zeszklij cebulkę. Ugotowane ziemniaki odcedź, zgnieć, a następnie wymieszaj wraz z cebulą i olejem.
7.Zupę podaj w głębokich talerzach z ziemniakami oraz ugotowanym na twardo jajkiem. Przed podaniem całość posyp koperkiem.