Podpowiadamy, jak przygotować letnią pokusę, w której słodycz przełamana została kwaskowatym smakiem wiśni. A wszystko to w wersji całkowicie wegańskiej.
Składniki (foremka 19×28 cm):
· 1 szklanka mąki pszennej (160 g)
· 3 łyżki siemienia lnianego złocistego Kresto
· 130 g margaryny roślinnej
· 4 łyżki kakao gorzkiego lub karobu
· 100 g gorzkiej czekolady
· 1 szklanka mleka roślinnego niesłodzonego
· 1/2 lub 3/4 szklanki cukru brązowego trzcinowego Gold Pack (ilość według własnego uznania)
· 1 łyżka cukru z wanilią
· 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
· 500 g wiśni
· 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
· cukier puder
Wykonanie:
1. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy czekoladę i mleko, a całość podgrzewamy, mieszając aż do momentu połączenia się składników. Zagotowujemy składniki, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Do przesianej mąki dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie je mieszamy. Następnie dolewamy do nich rozpuszczony płyn czekoladowy. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wydrylowane wiśnie łączymy z mąką ziemniaczaną. Wylewamy ciasto do formy, a na wierzch wykładamy owoce.
4. Ciasto pieczemy w temp. 175°C, na środkowej półce, bez termoobiegu, przez około 45 minut, do momentu uzyskania tzw. suchego patyczka.
5. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.