Tort jogurtowy z musem mango

Wyjątkowe chwile potrzebują specjalnej oprawy. Szczególnie, kiedy mowa o urodzinach. My w tym roku obchodzimy 22. urodziny. Jubileusz ten uczciliśmy uroczyście, m.in. przepysznym tortem. Nie możemy niestety się nim podzielić, ale za to podpowiadamy jak samodzielnie przygotować go w domu. Życzymy Wam smacznego!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki :

Biszkopt:

⁃ 4 jajka L

⁃ 3/4 szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego)

⁃ 3/4 szklanki mąki pszennej

⁃ 2 łyżki mąki ziemniaczanej

⁃ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

⁃ szczypta soli

Mus mango:

⁃ 600 g mango (ok. 3 średnie owoce)

⁃ 20 g żelatyny

⁃ 100 g jogurtu greckiego

⁃ 300 g serka mascarpone

⁃ 3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny

⁃ 1/3 szklanki wody Mama i Ja

Mus jogurtowy:

⁃ 250 g jogurtu greckiego

⁃ 250 g serka mascarpone

⁃ 15 g żelatyny

⁃ 3 krople aromatu śmietankowego

⁃ 1/3 szklanki wody Mama i Ja

⁃ 2 łyżki cukru pudru

Poncz:

⁃ sok z 1 średniej cytryny

⁃ 1/2 szklanki wody Mama i ja

Dodatkowo do posmarowania boków tortu

⁃ 100 g serka mascarpone

Wykonanie:

Biszkopt:

1. Jajka wbij do misy miksera, dodaj cukier, sól i ubijaj około 10 minut, do uzyskania bardzo gęstego, jasnego kremu.

2. Obie mąki i proszek przesiej i dodaj do masy, wymieszaj.

3. Foremkę (28 cm średnicy lub mniejszą o wyższym rancie) wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę. Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do 165°C, na środkowej półce przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

4. Upieczony biszkopt po 15 minutach wyjmij z foremki, ostudź.

Mus mango:

1. Mango obierz i oddziel od pestek. Miąższ zmiksuj z sokiem z pomarańczy lub cytryny na gładko.

2. Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut.

3. Przelej masę mango do garnka, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszając podgrzewaj do

rozpuszczenia, na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

4. Przestudź masę do temperatury pokojowej. Dodaj jogurt, wymieszaj.

5. Serek mascarpone ubij i połącz z mango.

Mus jogurtowy:

1. Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut.

2. Podgrzewaj do rozpuszczenia, na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

3. Do żelatyny dodawaj stopniowo jogurt, cały czas mieszając.

4. Serek mascarpone ubij wraz z cukrem pudrem i aromatem. Cały czas miksując, dodawaj masę

jogurtową.

Układanie tortu:

1. Biszkopt pokrój na 3 blaty.

2. Ułóż na paterze pierwszy z nich, otaczając rantem od foremki. Nasącz ciasto 1/3 ponczu. Wyłóż 1/2 masy mango.

3. Powtórz czynność z drugim blatem, na który wyłóż drugą część masy mango.

4. Na wierzch wyłóż trzeci blat, nasącz go i posmaruj masą jogurtową.

5. Przełóż ciasto do lodówki na około 2 godziny.

6. Po tym czasie wyjmij ciasto z rantu i posmaruj boki serkiem mascarpone, np. w stylu naked cake,

jak na zdjęciu.

7. Udekoruj według własnego uznania.

Uwagi:

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej i tort składać dnia następnego. Masę jogurtową dobrze jest przygotować już po wylaniu masy mango, gdyż szybko się zsiada.

 

Woda źródlana Mama i ja

Cena:

1,5 L – cena: 1,89 zł

0,5 L – cena: 1,49 zł

0,33 L – cena: ok. 1, 35 zł

WOSANA
WOSANA S.A. jako producent wiodącej wody źródlanej dedykowanej dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym mamom – Mama i ja, szczególne znaczenie przypisuje inicjatywom propagującym ideę rodzicielstwa i wspierającym rozwój dzieci. Początki firmy WOSANA sięgają 1991 roku, jej siedziba mieści się w Andrychowie. Najwyższą jakość produktów zapewnia wdrożony przez firmę system zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodny z międzynarodową normą IFS standard. Mama i ja, woda obecna na rynku od roku 1998, posiada pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka. Produkt dostępny jest w sieciach handlowych: Lidl, Makro, Tesco, Kaufland, Netto, Carrefour, Selgros, Auchan, Żabka oraz w e-sklepach dodomku.pl, frisco.pl oraz bdsklep.pl.

Źródło:

WOSANA