Składniki :
Biszkopt:
⁃ 4 jajka L
⁃ 3/4 szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego)
⁃ 3/4 szklanki mąki pszennej
⁃ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
⁃ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
⁃ szczypta soli
Mus mango:
⁃ 600 g mango (ok. 3 średnie owoce)
⁃ 20 g żelatyny
⁃ 100 g jogurtu greckiego
⁃ 300 g serka mascarpone
⁃ 3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
⁃ 1/3 szklanki wody Mama i Ja
Mus jogurtowy:
⁃ 250 g jogurtu greckiego
⁃ 250 g serka mascarpone
⁃ 15 g żelatyny
⁃ 3 krople aromatu śmietankowego
⁃ 1/3 szklanki wody Mama i Ja
⁃ 2 łyżki cukru pudru
Poncz:
⁃ sok z 1 średniej cytryny
⁃ 1/2 szklanki wody Mama i ja
Dodatkowo do posmarowania boków tortu
⁃ 100 g serka mascarpone
Wykonanie:
Biszkopt:
1. Jajka wbij do misy miksera, dodaj cukier, sól i ubijaj około 10 minut, do uzyskania bardzo gęstego, jasnego kremu.
2. Obie mąki i proszek przesiej i dodaj do masy, wymieszaj.
3. Foremkę (28 cm średnicy lub mniejszą o wyższym rancie) wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę. Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do 165°C, na środkowej półce przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
4. Upieczony biszkopt po 15 minutach wyjmij z foremki, ostudź.
Mus mango:
1. Mango obierz i oddziel od pestek. Miąższ zmiksuj z sokiem z pomarańczy lub cytryny na gładko.
2. Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut.
3. Przelej masę mango do garnka, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszając podgrzewaj do
rozpuszczenia, na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
4. Przestudź masę do temperatury pokojowej. Dodaj jogurt, wymieszaj.
5. Serek mascarpone ubij i połącz z mango.
Mus jogurtowy:
1. Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut.
2. Podgrzewaj do rozpuszczenia, na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
3. Do żelatyny dodawaj stopniowo jogurt, cały czas mieszając.
4. Serek mascarpone ubij wraz z cukrem pudrem i aromatem. Cały czas miksując, dodawaj masę
jogurtową.
Układanie tortu:
1. Biszkopt pokrój na 3 blaty.
2. Ułóż na paterze pierwszy z nich, otaczając rantem od foremki. Nasącz ciasto 1/3 ponczu. Wyłóż 1/2 masy mango.
3. Powtórz czynność z drugim blatem, na który wyłóż drugą część masy mango.
4. Na wierzch wyłóż trzeci blat, nasącz go i posmaruj masą jogurtową.
5. Przełóż ciasto do lodówki na około 2 godziny.
6. Po tym czasie wyjmij ciasto z rantu i posmaruj boki serkiem mascarpone, np. w stylu naked cake,
jak na zdjęciu.
7. Udekoruj według własnego uznania.
Uwagi:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej i tort składać dnia następnego. Masę jogurtową dobrze jest przygotować już po wylaniu masy mango, gdyż szybko się zsiada.
Woda źródlana Mama i ja
Cena:
1,5 L – cena: 1,89 zł
0,5 L – cena: 1,49 zł
0,33 L – cena: ok. 1, 35 zł