Tarta jaglana ze szparagami i wędzonym łososiem

Tarta to jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej, w której występuje zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej odsłonie. Podana z kaszą jaglaną, parmezanem i szparagami to crème de la crème wśród propozycji na ciepłą kolację. Bon appétit!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki:

· 100 g kaszy jaglanej surowej

· woda Mama i ja (do ugotowania kaszy)

· 2 jajka w rozmiarze L

· 2 kopiaste łyżki płatków owsianych

· 2 łyżeczki suszonego tymianku

· 3 łyżki tartego parmezanu

· 2 łyżki oliwy lub oleju

· 1/2 łyżeczki soli (lub według uznania)

· 1/4 łyżeczki pieprzu (lub według uznania)

· masło i bułka tarta (lub tarte orzechy) do posypania foremki

Wymiary foremki 35×11 cm, wysokość 4 cm lub średnia forma okrągła do tarty.

Składniki dodatkowe:

· 1 pęczek szparagów (500 g)

· 2 jajka w rozmiarze L

· 2 łyżki jogurtu greckiego

· 100 g wędzonego łososia

· 1 mały ząbek czosnku

Wykonanie:

1. Kaszę ugotuj w wodzie Mama i ja. Następnie poczekaj aż wystygnie.

2. Przełóż kaszę do miski, dodaj płatki, jajka, tymianek, oliwę lub olej, parmezan, sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.

3. Rozgrzej piekarnik do 200°C (z funkcją góra-dół).

4. Foremkę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą lub tartymi orzechami.

5. Wyłóż masę jaglaną oklejając ranty.

6. Wstaw formę do piekarnika i piecz około 15 minut do lekkiego zarumienienia ciasta.

7. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C.

8. Szparagi przytnij na szerokość foremki lub odłam końcówki i pokrój je na mniejsze kawałki. Grubsze możesz przekroić wzdłuż na połówki.

9. Jajka wymieszaj z jogurtem, dodaj starty czosnek i rozdrobnionego łososia.

10. Wylej masę na podpieczony spód, na wierzchu ułóż szparagi.

11. Wstaw formę do piekarnika i piecz tartę przez 15 minut z termoobiegiem lub o 10 minut dłużej bez tej funkcji.

12. Podawaj tartę lekko przestudzoną.

Woda źródlana Mama i ja

Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.

Strona www: https://wodadladziecka.pl/

Cena:

1,5 L – cena: 1,89 zł

0,5 L – cena: 1,49 zł

0,33 L – cena: ok. 1,35 zł

WOSANA
WOSANA S.A. jako producent wiodącej wody źródlanej dedykowanej dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym mamom – Mama i ja, szczególne znaczenie przypisuje inicjatywom propagującym ideę rodzicielstwa i wspierającym rozwój dzieci. Początki firmy WOSANA sięgają 1991 roku, jej siedziba mieści się w Andrychowie. Najwyższą jakość produktów zapewnia wdrożony przez firmę system zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodny z międzynarodową normą IFS standard. Mama i ja, woda obecna na rynku od roku 1998, posiada pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka. Produkt dostępny jest w sieciach handlowych: Lidl, Makro, Tesco, Kaufland, Netto, Carrefour, Selgros, Auchan, Żabka oraz w e-sklepach dodomku.pl, frisco.pl oraz bdsklep.pl.

Źródło:

WOSANA