Składniki:
· 100 g kaszy jaglanej surowej
· woda Mama i ja (do ugotowania kaszy)
· 2 jajka w rozmiarze L
· 2 kopiaste łyżki płatków owsianych
· 2 łyżeczki suszonego tymianku
· 3 łyżki tartego parmezanu
· 2 łyżki oliwy lub oleju
· 1/2 łyżeczki soli (lub według uznania)
· 1/4 łyżeczki pieprzu (lub według uznania)
· masło i bułka tarta (lub tarte orzechy) do posypania foremki
Wymiary foremki 35×11 cm, wysokość 4 cm lub średnia forma okrągła do tarty.
Składniki dodatkowe:
· 1 pęczek szparagów (500 g)
· 2 jajka w rozmiarze L
· 2 łyżki jogurtu greckiego
· 100 g wędzonego łososia
· 1 mały ząbek czosnku
Wykonanie:
1. Kaszę ugotuj w wodzie Mama i ja. Następnie poczekaj aż wystygnie.
2. Przełóż kaszę do miski, dodaj płatki, jajka, tymianek, oliwę lub olej, parmezan, sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
3. Rozgrzej piekarnik do 200°C (z funkcją góra-dół).
4. Foremkę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą lub tartymi orzechami.
5. Wyłóż masę jaglaną oklejając ranty.
6. Wstaw formę do piekarnika i piecz około 15 minut do lekkiego zarumienienia ciasta.
7. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C.
8. Szparagi przytnij na szerokość foremki lub odłam końcówki i pokrój je na mniejsze kawałki. Grubsze możesz przekroić wzdłuż na połówki.
9. Jajka wymieszaj z jogurtem, dodaj starty czosnek i rozdrobnionego łososia.
10. Wylej masę na podpieczony spód, na wierzchu ułóż szparagi.
11. Wstaw formę do piekarnika i piecz tartę przez 15 minut z termoobiegiem lub o 10 minut dłużej bez tej funkcji.
12. Podawaj tartę lekko przestudzoną.
Woda źródlana Mama i ja
Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.
Strona www: https://wodadladziecka.pl/
Cena:
1,5 L – cena: 1,89 zł
0,5 L – cena: 1,49 zł
0,33 L – cena: ok. 1,35 zł