Śniadaniowa tapioka

Prawdziwa rozkosz dla żołądka i wielka przyjemność dla oka. Słodki pudding na bazie tapioki to pyszna i zdrowia alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Idealnie sprawdzi się jako popisowy deser lub niedzielne śniadanie dla tych, którzy uwielbiają leniwe i słodkie poranki.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki (2 porcje):

· 3 szklanki mleka kokosowego lub innego (może być roślinne)

· 3/4 szklanki tapioki

· 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)

· łyżeczka pasty waniliowej lub kilka kropli ekstraktu waniliowego

· 2 łyżki mieszanki MIX BAKALII KRESTO Z NERKOWCEM

lub MIX BAKALII KRESTO

Z ŻURAWINĄ

· łyżka kakao

· 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej

· dodatki do dekoracji, np. truskawki

Przygotowanie:

1. Tapiokę przepłucz, a następnie ok. pół godziny mocz w mleku (niekoniecznie aż tyle, ale szybciej się ugotuje namoczona).

2. W tym samym mleku postaw ją na gaz i gotuj ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje. Ziarenka powinny spęcznieć i stać się miękkie oraz przezroczyste. Podczas gotowania całość mieszaj.

3. Pod koniec gotowania do tapioki dodaj wanilię oraz MIX BAKALII KRESTO. Pod wpływem temperatury kostki daktyli upłynnią się i nadadzą całości słodyczy. Jeśli jesteś fanką mocno słodkich smaków, możesz dodać jeszcze ksylitol.

4. Ugotowany pudding odstaw do ostudzenia – dzięki temu kulki bardziej spęcznieją. Jeżeli całość okaże się za gęsta, możesz rozrzedzić ją ciepłym mlekiem.

5. Do połowy masy dodaj kakao i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie.

6. Przełóż masę do naczynia, zaczynając od części czekoladowej.

7. Gotowy pudding udekoruj dowolnymi dodatkami, np. owocami i bakaliami.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska