Składniki na spód:
· 150 g orzechów nerkowca Kresto
· 300 g ciasteczek czekoladowych
· 50 g masła
· 4–5 łyżek oleju Rapso
· 1 duża łyżka kakao
· 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na sernik:
· 1 kg sera mielonego
· 350 g upieczonej dyni hokkaido (dynia ta nie wymaga obierania ze skórki)
· 250 g sera mascarpone
· 2 łyżki oleju Rapso
· 200 cukru drobnego do wypieków, erytrolu lub ksylitolu
· skórka otarta z 2 pomarańczy
· 1 laska wanilii
· 2 budynie waniliowe
· 5 jaj L
· szczypta soli
Składniki na karmelizowane gruszki:
· 3–4 gruszki (raczej twarde)
· 150 g karmelków mleczno-czekoladowych
Wykonanie:
1. Przed przygotowywaniem ciasta pieczemy dynię (można zrobić to dzień wcześniej). Usuń nasiona i pokrój, a następnie wyłóż dynię skórką do dołu na blaszkę z przygotowanym wcześniej papierem. Piecz przez ok. 10 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu ostudź i ewentualnie usuń przypieczoną (brązową) skórkę.
2. Orzechy nerkowca wsyp do miksera i pulsacyjnie rozdrobnij tak, aby pozostały średniej wielkości kawałki. Orzechy przesyp na suchą patelnię i podsmaż, do uzyskania lekko brązowego koloru. Przestudź.
3. Do miksera przełóż ciasteczka, roztopione wcześniej masło oraz 3 łyżki oleju Rapso. Całość zmiksuj. Przesyp do miski, dodaj zmiksowane orzechy i ew. 1–2 łyżki oleju. Ciasto musi pozostać kruche, dające się łatwo uklepać.
4. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozprowadź na niej ciasto.
5. Dynię przełóż do misy robota kuchennego, dodaj 2 jajka, olej i zmiksuj na jednolity krem. Przełóż do osobnej miski.
6. Do misy włóż 3 jajka, cukier oraz pestki wanilii, sól. Zmiksuj do uzyskania jasnego, gęstego krem. Dodaj mascarpone i ponownie zmiksuj.
8. Na koniec dodaj biały ser, krem dyniowy, budynie oraz otartą skórkę z pomarańczy. Całość zmiksuj na najniższych obrotach, stopniowo je zwiększając, aż do uzyskania jednolitej masy.
9. Krem przelej na spód ciasteczkowy. Powinno zająć praktycznie całą wysokość foremki i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy je w 180°C przez ok. 60 min., na środkowej półce, używając blachy, a nie kratki – jeśli 60 minut (czas orientacyjny, w zależności od pierkarnika). Ciasto ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
10. Karmelki przełóż do grubszego woreczka i przy pomocy wałka do ciasta rozdrobnij je na kawałki.
11. Gruszki umyj i pokrój w cienkie plastry. Ułóż na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je rozdrobnionymi karmelkami. Wstaw do zimnego piekarnika i włącz go na 180°C, aż karmelki się rozpuszczą, a gruszki nabiorą pięknego brązowego koloru. Ostudź blaszkę.
12. Ostudzony sernik przełóż na paterę/talerz. Górę posyp cukrem pudrem i wyłóż zimne skarmelizowane gruszki na wierzch.