Składniki (2 porcje):
- 200 g piersi indyka
- 2 jajka (ugotowane na twardo)
- 100 g ryżu
- ogórek
- sałata lodowa
- szczypior, koper
- sól, pieprz, curry
- migdały KRESTO SELECT
- 2 łyżki oleju Rapso
Sos słodko-kwaśny:
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju Rapso
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 1 ostra papryczka drobno pokrojona
- sok z 1/2 limonki
- 1/5 szklanki wody
- sól, pieprz
Wykonanie:
1, Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
2. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę.
3. Migdały siekamy.
4. Indyka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, curry, dodajemy olej, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie smażymy.
5. Ogórka kroimy w kostkę.
6. Szczypior i koper kroimy.
7. Sałatkę układamy warstwowo w słoiku, pojemniku lub mieszamy składniki ze sobą.
8. Składniki na sos mieszamy ze sobą do połączenia. Jeżeli sałatkę zabieramy ze sobą w pudełku, wówczas sos zabieramy oddzielnie i dodajemy dopiero przed spożyciem.
9.Jeżeli sałatka będzie podana w domu, wówczas sos mieszamy z sałatką tuż przed podaniem.