Ryba z orzechowo-ziołową pierzynką

Rybę najczęściej podaje się smażoną z kawałkami cytryny, lecz warto spróbować jej również w innej kompozycji.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

W orzechowo-ziołowej pierzynce zachwyca delikatnym i wyrazistym smakiem, który z pewnością zadowoli wszystkich łasuchów.

Składniki (4 porcje):

– 1 płat ryby, np. tołpyga, dorsz, karp bez skóry (około 1 kg)

– 6 łyżek orzeszków tartych, arachidowych BackMit

– 2 łyżki płatków migdałowych Kresto

– 2 łyżki oleju Rapso

– 2 łyżki ulubionych suszonych ziół, np. mieszanek: śródziemnomorskiej, prowansalskiej lub tymianku

– sól, pieprz

Wykonanie:

1. Rybę oczyść z błon, umyj.
2. Piekarnik nagrzej do 180°C.
3. Blaszkę posmaruj 1 łyżką oleju, posyp 2 łyżkami orzechów tartych, oraz 1 łyżką ziół. Na tym ułóż rybę.
4. Foremkę wstaw do piekarnika na 20 minut, po tym czasie posmaruj wierzch ryby olejem, posyp: ziołami, orzechami tartymi oraz płatkami migdałowymi. Przypraw solą i pieprzem.
5. Piecz rybę około 15 minut, do lekkiego zbrązowienia migdałów.

Propozycja podania:

1. Ziemniaki wyszoruj. Natnij tworząc plasterki (ale nie docinając do końca).
2. Otocz w oleju, soli i pieprzu. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200°C, piecz ziemniaki 30 minut.
3. Po tym czasie dodaj rybę, postępując zgodnie z przepisem powyżej (zmniejszając temperaturę piekarnika do 180°C).

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska