Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym

Rolada bezowa – deser, który cudownie łączy słodki smak kruchej bezy, z delikatną masą mascarpone z czereśniami oraz aromatycznym masłem orzechowym. To idealny sposób na celebrowanie wyjątkowych okazji oraz test kulinarnych umiejętności. Choć beza nie należy do najprostszych przepisów, z poniższymi wskazówkami powinno pójść jak po maśle (a najlepiej orzechowym!).
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki (foremka płaska ok. 30×25 cm):

  • 6 jajek L
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 op. orzechów laskowych KRESTO 100 g
  • 3–4 łyżki oleju Rapso (+ do wysmarowania)
  • 250 g mascarpone
  • 300 g śmietany 36%
  • 500 g czereśni
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

1. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i wysmaruj olejem.
2. Białka oddziel bardzo dokładnie od żółtek. (Nie może być nawet odrobiny żółtka w białku).
3. Następnie ubij białka i dodaj powoli łyżką cukier. UWAGA! Po każdej łyżce miksuj 3–4 minuty, aż do zużycia całego cukru. Po tym czasie miksuj jeszcze ok. 5 minut. Weź między palce odrobinę piany, nie powinno się wyczuwać drobinek cukru. Masa powinna być sztywna i lśniąca.
4. Pianę równomiernie wyłóż na foremkę.
5. Formę włóż do nagrzanego do 150°C piekarnika i piecz 25 minut z termoobiegiem. Jeżeli beza zacznie się brązowić, zmniejsz temperaturę.
6. W międzyczasie przesyp orzechy na patelnię i praż, często potrząsając patelnią.
7. Orzechy otrzyj w rękach pozbawiając je skórki. Zmiksuj je z olejem i dodaj sól.
8. Śmietanę i mascarpone przełóż do misy miksera, a następnie zmiksuj do uzyskania gęstej masy. Do całości dodaj wydrylowane czereśnie i wymieszaj.
9.Upieczoną bezę wyciągnij z piekarnika, wysmaruj masłem orzechowym, a po 5 minutach wyłóż masę z czereśniami.
10.Roladę zwiń pomagając sobie papierem do pieczenia.
11.Uformowaną roladę włóż na 3–4 godziny do lodówki. Najlepiej owinąć ją folią aluminiową lub spożywczą.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska