Składniki (ok. 20 gofrów)
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1,5 szklanki wody gazowanej
– 1 szklanka mleka
– 3 łyżki tartych migdałów KRESTO
– 1/3 szklanki oleju Rapso
– 2 jajka
– 1/2–1 łyżeczka soli
(szklanka = 250 ml)
Składniki na pesto:
– 1 opakowanie orzechów piniowych KRESTO (100 g)
– 1 szklanka listków bazylii
– 2 ząbki czosnku
– olej Rapso
– sól do smaku
Dodatkowo:
– 3 ugotowane/upieczone buraki
– 200 g ulubionego sera, np. koziego
– rukola
Wykonanie:
Przygotuj ciasto na gofry:
1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
2. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.
3. Piecz gofry na złocisty kolor. Czas pieczenia i chrupkość gofrów uzależniona jest od mocy gofrownicy. Im jest silniejsza, tym szybciej je upieczemy i będą bardziej chrupiące.
Przygotuj pesto:
1. Orzeszki podpiecz na suchej patelni na lekki brąz.
2. Miksuj je z obranym czosnkiem i bazylią stopniowo dolewając olej, aż do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości.
3. Na koniec dopraw pesto solą.
Gotowe gofry podawaj z porcją sałaty, pokrojonymi burakami oraz serem. Całość skrop pesto. Dodanie tartych migdałów podnosi walory odżywcze dania.