Mnogość smaków przenikająca się w aromatycznej marynacie zaskoczy niejednego smakosza dań mięsnych i sprawi, że przepis zagości w Twojej kuchni na dłużej.
Składniki (na 4 porcje):
· 1 kg podudzi z kurczaka
· 3 papryki (mogą być kolorowe)
· 2 czerwone cebule
· 1 ostra papryczka
· 1 kg małych młodych ziemniaczków
· świeży tymianek
Marynata:
· 1/2 szklanki sosu sojowego
· 2 łyżki oleju Rapso
· 2 łyżki miodu
· 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
· 1 łyżeczka słodkiej papryki
· 1/2 ostrej papryki
· 1/2 łyżeczki curry
· 1/3 łyżeczka imbiru
Dodatkowo:
· szparagi białe LeBaron (ilość według uznania)
· sałata
Wykonanie:
1. Podudzia przełóż do miski. Dodaj wszystkie składniki marynaty. Wymieszaj, otaczając dokładnie mięso. Odstaw na 15 minut – w tym czasie kilkakrotnie przemieszaj zawartość miski.
2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
3. Wyszoruj ziemniaki.
4. Papryki pokrój w grubszą kostkę.
5. Na dno formy wyłóż warzywa i kilka gałązek tymianku. Na to wyłóż mięso i wlej marynatę.
6. Piecz z termoobiegiem przez około 1 godzinę. Kilka razy podlej mięso sosem wytworzonym na dnie formy. Mniej więcej w połowie pieczenia przełóż mięso na drugą stronę, znowu kilkakrotnie podlewając sosem.
7. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź miękkość mięsa i ziemniaków oraz, jeżeli to konieczne, wydłuż czas pieczenia.
8. Tuż przed podaniem posyp danie ziołami i podaj ze szparagami i sałatą.