Podudzia pieczone z warzywami i podane ze szparagami

Gdy brakuje Ci pomysłu na nietuzinkowy i zdrowy obiad, podpowiadamy przepis na pieczone podudzia drobiowe, podane w towarzystwie kolorowych warzyw i szparagów białych LeBaron.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Mnogość smaków przenikająca się w aromatycznej marynacie zaskoczy niejednego smakosza dań mięsnych i sprawi, że przepis zagości w Twojej kuchni na dłużej.

Składniki (na 4 porcje):

· 1 kg podudzi z kurczaka

· 3 papryki (mogą być kolorowe)

· 2 czerwone cebule

· 1 ostra papryczka

· 1 kg małych młodych ziemniaczków

· świeży tymianek

Marynata:

· 1/2 szklanki sosu sojowego

· 2 łyżki oleju Rapso

· 2 łyżki miodu

· 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki

· 1 łyżeczka słodkiej papryki

· 1/2 ostrej papryki

· 1/2 łyżeczki curry

· 1/3 łyżeczka imbiru

Dodatkowo:

· szparagi białe LeBaron (ilość według uznania)

· sałata

Wykonanie:

1. Podudzia przełóż do miski. Dodaj wszystkie składniki marynaty. Wymieszaj, otaczając dokładnie mięso. Odstaw na 15 minut – w tym czasie kilkakrotnie przemieszaj zawartość miski.

2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

3. Wyszoruj ziemniaki.

4. Papryki pokrój w grubszą kostkę.

5. Na dno formy wyłóż warzywa i kilka gałązek tymianku. Na to wyłóż mięso i wlej marynatę.

6. Piecz z termoobiegiem przez około 1 godzinę. Kilka razy podlej mięso sosem wytworzonym na dnie formy. Mniej więcej w połowie pieczenia przełóż mięso na drugą stronę, znowu kilkakrotnie podlewając sosem.

7. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź miękkość mięsa i ziemniaków oraz, jeżeli to konieczne, wydłuż czas pieczenia.

8. Tuż przed podaniem posyp danie ziołami i podaj ze szparagami i sałatą.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska