Składniki (4 porcje) :
Podpłomyki:
- 150 g mąki pszennej + do podsypywania
- 125 ml gorącej wody Mama i ja
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatki:
- 1 średnia cukinia
- 2 awokado
- 2 pomidory
- 1/2 średniej cebuli, np. czerwonej
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy bądź oleju
- 1 łyżka masła klarowanego
- 4 jajka
- 2 serki typu oscypek
- sól, pieprz
- garść ulubionych ziół (np. kolendra, natka pietruszki, bazylia, koperek)
Wykonanie:
1. Przy pomocy widelca łączymy składniki na podpłomyki. Następnie ciasto wyrabiamy 1–2 minuty ręką, a następnie przykrywamy ściereczką.
2. Obrane awokado kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem cytrynowym. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do awokado. Czosnek obieramy, ścieramy i wraz z oliwą lub olejem dokładamy do warzyw. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w plastry i grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Oscypka kroimy w cienkie plasterki.
3. Ciasto dzielimy na 8 części i każdą z nich rozwałkowujemy, podsypując mąką, na bardzo cienkie placki. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy placki przez około 30 sekund z obu stron. Rozgrzewamy masło i smażymy jajka.
Podpłomyki podajemy z porcją salsy z awokado, z cukinią, jajkami, serem i ziołami.
Woda źródlana Mama i ja:
Cena:
1,5 L – cena: 1,89 zł
0,5 L – cena: 1,49 zł
0,33 L – cena: ok. 1, 35 zł