Składniki:
• 1 szkl. mąki orkiszowej
• ½ łyżeczki soli
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki oleju rzepakowego Rapso
• 4 łyżki wody (ewentualnie więcej do uzyskania właściwej konsystencji ciasta)
SOS:
• 5 łyżek przecieru pomidorowego
• 1 łyżeczka oregano
• sól
oraz:
• ulubione dodatki do pizzy
Sposób przygotowania:
1. Zagnieć ciasto z podanych składników.
2. Rozprowadź na patelni dłońmi, formując placek na całej jej powierzchni.
3. Podgrzewaj na średnim ogniu przez kilka minut, aż spód się zarumieni.
4. Przełóż na drugą stronę i posmaruj sosem przygotowanym z podanych składników, a na wierzchu ułóż dodatki i podpiekaj jeszcze chwilę, aż spód się zarumieni. Tym razem przykryj pizzę uchyloną pokrywką.