Składniki (12 porcji):
• 200 g drobno startej marchewki
• 200 g tartych orzechów laskowych BackMit
• 4 jajka
• 50 g orzechów włoskich
• 100 g cukru
• 10 ml oleju
• starta skórka z 1 pomarańczy
• 30 g skrobi ziemniaczanej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 cukru waniliowego
• szczypta soli
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
2. Żółtka oddziel od białek. Ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania gęstego kremu.
3. Dodaj olej i miksuj 2-3 minuty.
4. Marchewkę, tarte orzechy laskowe, pokrojone drobno orzechy włoskie, skrobię, cynamon, skórkę z pomarańczy, sól wymieszaj i dodaj do masy jajecznej. Ponownie wymieszaj.
5. Białka ubij na sztywno. Dodaj do wcześniej przygotowanego ciasta i wymieszaj delikatnie do
połączenia składników.
6. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
7. Przy pomocy łyżki wyłóż ciasto aż do rantu.
8. Piecz muffinki około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
9. Udekoruj tak jak lubisz – np. cukrem pudrem, owocami lub bitą śmietaną.