Mini tartaletki z kremem z mascarpone i owocami sezonowymi

Soczyste, świeże owoce w połączniu z delikatnym kremem na bazie mascarpone to idealny duet na wiosnę.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki (ok. 15 tartaletek w foremkach o średnicy ok. 8 cm) :

· 2 szklanki migdałów tartych

· 200 g masła

· 200 g mąki pszennej

· 100 g drobnego cukru do wypieków

· 100 ml śmietany 30%

· 2 jajka L

· olej Rapso do posmarowania foremek

· 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatki :

· 250 g serka mascarpone

· 1 żółtko

· 1 cytryna

· 2 łyżki oleju Rapso

· 3 łyżki powideł śliwkowych (gładkich lub przetartych przez sitko)

· owoce sezonowe

Wykonanie :

1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na ciasto dokładnie wyrób. Zawiń w folię i przełóż do lodówki na 30 minut.

2. Foremki wysmaruj olejem. Wyłóż ciasto, wylepiając nim foremki.

3. Ciasto w każdej foremce przykryj folią aluminiową i wysyp do nich ryż, drobną fasolę, groch czy najpraktyczniej specjalne kulki ceramiczne. Zapobiegnie to osunięciu się ciasta z boków foremek.

4. Piecz ciastka w temp. 175°C przez ok. 20–25 minut, do lekkiego zarumienienia.

5. Źółtko utrzyj na krem z olejem. Dodaj mascarpone, powidła oraz otartą skórkę z cytryny (cytrynę wcześniej sparz i wyszoruj). Całość zmiksuj na puszysty krem.

6. Ostudzone na kratce foremki ciastkowe zapełnij kremem oraz owocami.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska