Składniki (ok. 15 tartaletek w foremkach o średnicy ok. 8 cm) :
· 2 szklanki migdałów tartych
· 200 g masła
· 200 g mąki pszennej
· 100 g drobnego cukru do wypieków
· 100 ml śmietany 30%
· 2 jajka L
· olej Rapso do posmarowania foremek
· 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatki :
· 250 g serka mascarpone
· 1 żółtko
· 1 cytryna
· 2 łyżki oleju Rapso
· 3 łyżki powideł śliwkowych (gładkich lub przetartych przez sitko)
· owoce sezonowe
Wykonanie :
1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na ciasto dokładnie wyrób. Zawiń w folię i przełóż do lodówki na 30 minut.
2. Foremki wysmaruj olejem. Wyłóż ciasto, wylepiając nim foremki.
3. Ciasto w każdej foremce przykryj folią aluminiową i wysyp do nich ryż, drobną fasolę, groch czy najpraktyczniej specjalne kulki ceramiczne. Zapobiegnie to osunięciu się ciasta z boków foremek.
4. Piecz ciastka w temp. 175°C przez ok. 20–25 minut, do lekkiego zarumienienia.
5. Źółtko utrzyj na krem z olejem. Dodaj mascarpone, powidła oraz otartą skórkę z cytryny (cytrynę wcześniej sparz i wyszoruj). Całość zmiksuj na puszysty krem.
6. Ostudzone na kratce foremki ciastkowe zapełnij kremem oraz owocami.