Medaliony z indyka w panierce z orzechów nerkowca i grillowanymi warzywami

Indyka można robić na wiele sposobów – dodając do niego odrobinę warzyw i orzechów nerkowca, zyskujemy nie tylko sposób na nietuzinkowe danie, ale również i zdrowy posiłek.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Fot. VOG Polska

Składniki (2 porcje) :

· 2 medaliony indycze (po ok. 150 g każdy)

· ok. 100 g orzechów nerkowca Kresto

· olej Rapso

· 1 jajko

· 1 średnia cukinia

· 1 pomidor

· 1/2 średniej papryki

· 300 g groszku cukrowego

· 1 mała cytryna

· 1 ząbek czosnku

· szparagi

· sól, pieprz

Wykonanie :

1. Indyka umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem.

2. Orzechy zmiksuj pulsacyjnie, aby za mocno ich nie rozdrobnić – mają pozostać niewielkie kawałki orzechów.

3. Roztrzep jajko, obtocz mięso w jajku, a następnie w orzechach.

4. Cukinię i paprykę pokrój według własnych preferencji. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj 1 łyżkę oleju Rapso i wymieszaj.

5. Groszek cukrowy połącz z pokrojonym w kostkę czosnkiem oraz z 1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny. Dodaj 1 łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz oraz 2 łyżki oleju Rapso. Całość wymieszaj.

6. Na patelnię wlej 4 łyżki oleju i lekko rozgrzej. Smaż mięso na małym ogniu do uzyskania lekko rumianego koloru z obu stron, w ten sposób mięso się upiecze, a orzechy się nie przypalą.

7. Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj ją olejem i grilluj warzywa z obu stron (cukinię, paprykę oraz szparagi).

8. Mięso podawaj z sałatką z groszku, pomidorem oraz grillowanymi łyżki oleju i rozgrzej lekko.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska