Marynaty grillowe do mięs

Sezon grillowy w pełni, a na ruszcie króluje kiełbasa, karkówka i steki. Wyjątkowy smak grillowanych przysmaków, to jednak nie tylko sposób przyrządzania.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Sekret idealnego grillowanego mięsa kryje się również w odpowiednio dobranych przyprawach. Podpowiadamy, jak przygotować domowej roboty marynaty, które perfekcyjnie podkreślą walory mięs.

Składniki marynaty z sosem sojowym:

· 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego

· 1/2 cytryny

· gałązki świeżego rozmarynu

· 4 ząbki czosnku

· 3 łyżki oleju Rapso

Wykonanie:

1. Sos i olej przelewamy do miski. Dodajemy wyciśnięty sok oraz otartą skórkę z cytryny.

2. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy wraz z rozmarynem do miski. Całość dokładnie mieszamy.

3. Marynata idealnie nadaje się do wieprzowiny.

Składniki marynaty z ciemnym piwem:

· 1/2 litra piwa

· 2 łyżeczki musztardy francuskiej

· 1–2 ostre papryczki

· 1 i 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku)

· 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego

· 3 łyżki oleju Rapso

Wykonanie:

1. Piwo i olej przelewamy do miski. Dodajemy przyprawy, musztardę oraz pokrojoną papryczkę i dokładnie mieszamy.

2. Marynata doskonale komponuje się z drobiem.

Składniki marynaty z octem balsamicznym:

· 1/2 szklanki octu balsamicznego, np. malinowego

· gałązki świeżego cząbru, tymianku

· 1 ząbek czosnku

· 2 łyżeczki pieprzu marynowanego Beach Flower

· 1 i 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku)

· 3 łyżki oleju Rapso

Wykonanie:

1. Ocet przelewamy do miski i dodaj zioła oraz sól.

2. Pieprz rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy go wraz z pokrojonym czosnkiem do miski, a następnie mieszamy dokładnie. Całość wymieszaj.

3. Marynata o bardzo klasycznym smaku, doskonała do każdego rodzaju mięsa.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska