Sekret idealnego grillowanego mięsa kryje się również w odpowiednio dobranych przyprawach. Podpowiadamy, jak przygotować domowej roboty marynaty, które perfekcyjnie podkreślą walory mięs.
Składniki marynaty z sosem sojowym:
· 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego
· 1/2 cytryny
· gałązki świeżego rozmarynu
· 4 ząbki czosnku
· 3 łyżki oleju Rapso
Wykonanie:
1. Sos i olej przelewamy do miski. Dodajemy wyciśnięty sok oraz otartą skórkę z cytryny.
2. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy wraz z rozmarynem do miski. Całość dokładnie mieszamy.
3. Marynata idealnie nadaje się do wieprzowiny.
Składniki marynaty z ciemnym piwem:
· 1/2 litra piwa
· 2 łyżeczki musztardy francuskiej
· 1–2 ostre papryczki
· 1 i 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku)
· 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
· 3 łyżki oleju Rapso
Wykonanie:
1. Piwo i olej przelewamy do miski. Dodajemy przyprawy, musztardę oraz pokrojoną papryczkę i dokładnie mieszamy.
2. Marynata doskonale komponuje się z drobiem.
Składniki marynaty z octem balsamicznym:
· 1/2 szklanki octu balsamicznego, np. malinowego
· gałązki świeżego cząbru, tymianku
· 1 ząbek czosnku
· 2 łyżeczki pieprzu marynowanego Beach Flower
· 1 i 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku)
· 3 łyżki oleju Rapso
Wykonanie:
1. Ocet przelewamy do miski i dodaj zioła oraz sól.
2. Pieprz rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy go wraz z pokrojonym czosnkiem do miski, a następnie mieszamy dokładnie. Całość wymieszaj.
3. Marynata o bardzo klasycznym smaku, doskonała do każdego rodzaju mięsa.