Składniki:
Lody waniliowe:
• 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego
• 300 ml schłodzonej śmietany 30%
• laska wanilii lub pasta/ ekstrakt waniliowy
Polewa jagodowa:
• 200 g jagód lub borówek (bądź innych sezonowych owoców)
• 100 ml wody Mama i ja
• 2-4 łyżki cukru trzcinowego (w zależności od słodkości owoców)
Wykonanie:
1. W dużej misie ubij śmietanę.
2. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż nożem i zeskrob z niej ziarenka. Dodaj do śmietany. Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj mleko skondensowane. Ubijaj do mocnego spienienia (masa nie ubije się na sztywno).
3. Przelej całość do pojemnika. Zamknij go i wstaw do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
4. Jagody zasyp cukrem i lekko upraż w garnuszku lub na patelni.
5. Następnie zalej je wodą i duś do odparowania płynu (aż całość zgęstnieje). Podawaj do lodów.
Polewa sprawdzi się również do naleśników, gofrów, placuszków czy owsianki.
Woda źródlana Mama i ja
Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.
Strona www: https://wodadladziecka.pl/
Cena:
1,5 L – cena: 1,89 zł
0,5 L – cena: 1,49 zł
0,33 L – cena: ok. 1,35 zł