Kulki mocy – przepis

Słodka przekąska, która jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa?
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Takie połączenie tylko z pozoru wydaje się niemożliwe. Kulki mocy na bazie tartych orzechów laskowych i słonecznika to idealna propozycja na pełnowartościowy deser, który swoim smakiem zachwyci niejednego łakomczucha.

Składniki (ok. 12–15 sztuk)

⁃ 200 g tartych orzechów laskowych BackMit

⁃ 200 g słonecznika tartego BackMit

⁃ wiórki kokosowe Kresto (do obtoczenia pralinek)

⁃ miód (ilość uzależniona od gęstości miodu, ok. 5 łyżek średnio gęstego miodu)

Wykonanie:

1. Orzechy laskowe i słonecznik przesypujemy na dużą patelnię. Cały czas mieszając doprowadzamy do bardzo lekkiego zarumienienia. Studzimy.

2. Słonecznik i orzechy przesypujemy do miski i dodajemy stopniowo taką ilość miodu, aby pralinki ładnie się kształtowały i nie były zbyt miękkie. Jeśli dodamy zbyt wiele miodu, możemy dosypać tartych orzechów lub słonecznika.

3. Nabierając łyżeczką masę orzechową tworzymy zgrabne kuleczki. Na koniec otaczany je wiórkami kokosowymi.

4. Kulki mocy przechowujemy do 2 tygodni w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska