Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 400 g dyni
- 3 łyżki jogurtu
- 1 opakowanie Rosołu Wołowego Knorr
- 1 szczypta estragonu
- 1 cebula
- 1 szczypta suszonego tymianku
- 2 ziemniaki
- 1 por – biała część
- 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
- 1 kwaśne jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Rozpuść masło na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulę, por i czosnek. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
- Po chwili dodaj ziemniaki, dynię i kawałki jabłka, całość duś przez ok. 5 minut.
- Następnie dodaj ½ l rosołu, przygotowanego z kostek Knorr zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotuj przez ok. 35 minut. Pod koniec gotowania dodaj zioła oraz pieprz.
- Zmiksuj zupę i przetrzyj przez sito, dopraw solą do smaku.
- Przed podaniem, dodaj do kremu z dyni łyżkę jogurtu i szczypiorek.