Krem z dyni z ziemniakami i jabłkiem

Dynia najbardziej jest znana ze swego delikatnie słodkiego smaku, stanowiąc doskonałą bazę lub dodatek do rozgrzewających jesiennych dań oraz smacznych przekąsek i deserów.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 400 g dyni
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 opakowanie Rosołu Wołowego Knorr
  • 1 szczypta estragonu
  • 1 cebula
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 2 ziemniaki
  • 1 por – biała część
  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania:

    1. Rozpuść masło na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulę, por i czosnek. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
    2. Po chwili dodaj ziemniaki, dynię i kawałki jabłka, całość duś przez ok. 5 minut.
    3. Następnie dodaj ½ l rosołu, przygotowanego z kostek Knorr zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotuj przez ok. 35 minut. Pod koniec gotowania dodaj zioła oraz pieprz.
    4. Zmiksuj zupę i przetrzyj przez sito, dopraw solą do smaku.
    5. Przed podaniem, dodaj do kremu z dyni łyżkę jogurtu i szczypiorek.

Źródło:

Knorr