Jogurt z karmelizowanymi owocami i bakaliami

To wykwintna przekąska, śniadanie na bogato i popisowy deser w jednym. W dodatku danie niezwykle proste w przygotowaniu i obłędne w smaku! Orzeźwiający jogurt wspaniale komponuje się tu z wyrafinowaną słodyczą karmelizowanych owoców i słodko-kwaśną nutą suszonej żurawiny. Warto spróbować o każdej porze dnia!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki (4 porcje):

· 600 g śliwek
· 5 goździków
· kawałek kory cynamonu
· 2-3 łyżki syropu klonowego
· 400 g jogurtu 3% tłuszczu
· Paczka MIXU BAKALII KRESTO Z ŻURAWINĄ (140 g)
· 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
· 2 kostki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Śliwki pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię.
2. Dodaj goździki, korę cynamonu i syrop klonowy.
3. Wlej 60-70 ml wody i duś na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby uzupełnij wodę. Przestudź.
4. Do każdej szklanki nałóż porcję śliwek i przysyp ją 2 łyżkami bakalii. Dodaj jogurt i oprósz go obficie cynamonem. Na wierzch wyłóż resztę owoców i posyp pozostałymi bakaliami.
5. Jogurt możesz posypać także startą na tarce gorzką czekoladą. Na 4 porcje wystarczą 2 kostki.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska