Dyniowe przysmaki z pomarańczą

Dynia to warzywo, które wspaniale smakuje nie tylko w wersji wytrawnej, ale też w słodkiej. Prezentujemy sprawdzone przepisy na słodkie małe co nieco z dynią w roli głównej.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 10

Składniki:

  • 150 g migdałów

  • 150 g suszonych fig

  • 80 g płatków owsianych

  • 1 pomarańcza

  • ½ łyżeczki cynamonu

  • 2 goździki

Masa:

  • 400 g orzechów nerkowca

  • 1 puszka napoju kokosowego

  • 45 g ksylitolu

  • 125 g tłuszczu kokosowego

  • 1 pomarańcza

  • 1 cytryna

  • 4 łyżki likieru Cointreau

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1 laska wanilii

  • 200 g dyni

Wykończenie:

  • 200 ml napoju sojowego o smaku waniliowym

  • 100 g nasion chia

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na noc, pomarańczę sparz wrzątkiem, dokładnie wyszoruj, otrzyj ze skórki, a z cytryny wyciśnij sok. Laskę wanilii przetnij na pół, wydobądź z niej pestki. Usuń z dyni skórkę i pestki, a następnie upiecz w piekarniku do miękkości.

  2. Odsączone orzechy, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, dynię, cynamon, wanilię, erytrol, tłuszcz, napój kokosowy oraz likier umieść w kielichu blendera. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

  3. Powstałą masę wlej w ringi wypełnione masą figową (spodem ciasta). Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin do zastygnięcia.

  4. Nasiona chia zalej gorący napojem roślinnym, dokładnie wymieszaj. Lekko ciepłe nasiona rozprowadź po masie.

Źródło:

Knorr