Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 10
Składniki:
-
150 g migdałów
-
150 g suszonych fig
-
80 g płatków owsianych
-
1 pomarańcza
-
½ łyżeczki cynamonu
-
2 goździki
Masa:
-
400 g orzechów nerkowca
-
1 puszka napoju kokosowego
-
45 g ksylitolu
-
125 g tłuszczu kokosowego
-
1 pomarańcza
-
1 cytryna
-
4 łyżki likieru Cointreau
-
2 łyżeczki cynamonu
-
1 laska wanilii
-
200 g dyni
Wykończenie:
-
200 ml napoju sojowego o smaku waniliowym
-
100 g nasion chia
Sposób przygotowania:
-
Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na noc, pomarańczę sparz wrzątkiem, dokładnie wyszoruj, otrzyj ze skórki, a z cytryny wyciśnij sok. Laskę wanilii przetnij na pół, wydobądź z niej pestki. Usuń z dyni skórkę i pestki, a następnie upiecz w piekarniku do miękkości.
-
Odsączone orzechy, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, dynię, cynamon, wanilię, erytrol, tłuszcz, napój kokosowy oraz likier umieść w kielichu blendera. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
-
Powstałą masę wlej w ringi wypełnione masą figową (spodem ciasta). Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin do zastygnięcia.
-
Nasiona chia zalej gorący napojem roślinnym, dokładnie wymieszaj. Lekko ciepłe nasiona rozprowadź po masie.