Składniki:
- 1 op. orzechów nerkowca Kresto (100 g)
- 1 op. orzechów pekan Kresto (100 g)
- 1 op. orzechów włoskich Kresto (100 g)
- 1 op. rodzynek Kresto (200 g)
- 400 g płatków owsianych pełnoziarnistych
- 4 łyżki wiórków kokosowych Kresto
- 2 łyżki oleju Rapso
- 10 łyżek miodu płynnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru z wanilią
- szczypta soli
Wykonanie:
1. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Orzechy posiekaj, ale nie na drobno, powinny być to większe kawałki. Przełóż do miski.
3. Dodaj płatki, cynamon, sól, olej, cukier z wanilią oraz miód. Całość dobrze wymieszaj i przełóż na blaszkę. Piecz w rozgrzanym do 160 °C piekarniku z termoobiegiem przez 20 minut, często mieszając.
4. Dodaj rodzynki oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj i piecz jeszcze 7–10 minut, często mieszając.
5. Po przestudzeniu przełóż do słoika lub puszki. Domowa granola świetnie smakuje z mlekiem lub jogurtem.