Zupa dyniowa z krewetkami w tempurze

Zupa dyniowa – warto ją wpisać na stałe do jesiennego menu. Nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również wybornie smakuje.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Co więcej, idealnie komponuje się z wieloma dodatkami, dzięki czemu można podawać ją na wiele różnych sposobów. My proponujemy wersję z krewetkami w tempurze. Palce lizać!

Składniki (2 porcje):

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli (lub wg uznania)
  • 1/2 łyżeczki curry (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki śmietany do zupy
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 20 krewetek tygrysich
  • 50 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 110 ml zimnej wody gazowanej
  • 1 jajko L
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej Rapso do smażenia

Do podania

  • migdały w płatkach Kresto

Wykonanie:

Zupa:

1. Szalotkę i czosnek obierz, pokrój w kostkę, przełóż na zimną patelnię, dodaj olej. Całość smaż około 2 minut.

2. Po tym czasie dodaj pokrojoną drobno papryczkę oraz przyprawy. Smaż 1 minutę.

3. Dodaj dynię oraz 1,5 szklanki wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj całość do miękkości dyni.

4. Na koniec zmiksuj zawartość patelni.

5. Dodaj wodę, według własnych preferencji.

6. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.

Krewetki w tempurze:

1. Krewetki obierz z pancerzyków zachowując ogonki (dzięki którym łatwiej będzie je zjeść).

2. Natnij delikatnie grzbiet krewetki, usuń ciemną nitkę (jelito).

3. W misce połącz wszystkie składniki na tempurę. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki.

4. Rozgrzej olej do około 180°C. Jeśli nie masz odpowiedniego termometru, wrzuć na rozgrzany olej odrobinę ciasta i jeśli od razu zacznie skwierczeć, możesz przystąpić do smażenia.

5. Kolejno łap przy pomocy szczypców kuchennych ogonki krewetek, otaczaj w cieście i smaż w głębokim tłuszczu.

6. Smaż krewetki w małych porcjach, aby nie obniżać znacznie temperatury oleju.

7. Usmażone krewetki osączaj na papierze kuchennym.

Gorącą zupę przelej na talerze/miseczki, posyp płatkami migdałów. Podawaj z krewetkami.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska