Składniki (na 4 porcje):
· 1 kg ziemniaków (średniej wielkości)
· 5 łyżek oleju Rapso
· tymianek suszony (ok. 2 łyżki)
· 6 łyżek startego parmezanu
· sól
Dodatki:
· 100 g mini mozarelli
· 250 g jogurtu greckiego
· 5 łyżek świeżych ziół wg uznania, np. koper, pietruszka, szczypiorek
· 1 słoiczek anchois
· kolorowy pieprz
Wykonanie:
1. Ziemniaki wyszoruj, osusz.
2. Natnij ziemniaki na cienkie plasterki (nie przecinając ich do końca).
3. Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem i posól.
4. Naczynie z ziemniakami przykryj folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 30 minut.
5. Po tym czasie ściągnij folię, posyp tymiankiem i piecz ok. 30 minut do ładnego zarumienienia ziemniaków.
6. Zioła, anchois drobno posiekaj, dodaj do jogurtu, wymieszaj. Dopraw pieprzem, wymieszaj.
7. Upieczone, gorące ziemniaki posyp parmezanem i serwuj z mozarellą oraz sosem.