Jesień to czas, kiedy infekcje i różnego rodzaju wirusy mają szerokie pole do działania. Sprzyjają im wahania temperatur, częstsze przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach i mniejsza aktywność na świeżym powietrzu. Katar, kaszel i gorączka spędzają rodzicom sen z powiek i utrudniają codzienne funkcjonowanie. Aby im zapobiec, należy zadbać o wysoki poziom odporności naszych pociech. A zacząć należy od odpowiedniej diety i dokonywania zdrowych wyborów żywieniowych.
Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci dobrze jest rozpocząć już na etapie wczesnego dzieciństwa. Edukację w zakresie zdrowego odżywiania z powadzeniem możemy realizować w środowisku domowym i przedszkolnym. To właśnie odpowiednia dieta jest determinantem prawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego najmłodszych. Dostarczając odpowiednią ilości składników odżywczych, jesteśmy w stanie zadbać o właściwy przebieg istotnych procesów zachodzących w młodym organizmie, w tym utrzymania optymalnego poziomu odporności. Dietą, która szczególnie ułatwia to zadanie, jest ta najbardziej naturalna, czyli makrobiotyczna – mówi Anna Osiecka, dyrektor regionalna oraz pedagog sieci dwujęzycznych przedszkoli i żłobków KIDS&Co.
Odporność z brzucha malucha
Dzienna wartość energetyczna dla przedszkolaka nie powinna przekraczać 1400 kcal. Zbilansowane i dostosowane do codziennych potrzeb młodego organizmu posiłki to energia na cały dzień, a także równowaga dla ciała i umysłu. A przede wszystkim wzmocnienie jego systemu immunologicznego. W ten sposób możemy uchronić nasze dzieci przed niechcianymi infekcjami i stanami zapalnymi, które lubią uaktywniać się zwłaszcza w zbliżającym się sezonie jesienno – zimowym. Nasz maluch spędza w przedszkolu średnio 6-7 godzin dziennie, jakość
i ilość pożywienia, która jest mu wtedy serwowana ma więc niebagatelne znaczenie. Wszelkiego rodzaju niedobory pokarmowe powstające w tym czasie, mogą bowiem znacząco zaburzyć jego rozwój i wpłynąć negatywnie na samopoczucie. Pamiętać również należy, że sposób odżywiania w dzieciństwie rzutuje na nasze zdrowie w przyszłości.
Dieta makrobiotyczna, czyli jaka?
Żywienie dzieci w okresie ich intensywnego wzrostu i rozwoju jest kwestią odpowiedniego doboru składników, a także ilości i częstotliwości podawanych posiłków. Odpowiedzią na potrzeby żywieniowe młodego człowieka może być dieta z zasadami kuchni makrobiotycznej z powodzeniem stosowana w placówkach przedszkolnych KIDS&Co. Zbilansowana, charakteryzująca się dużą wartością i jakością odżywczą. Jej podstawą jest żywność naturalna, mało przetworzona i świeża. Pozwala na przygotowanie urozmaiconych pełnowartościowych dań przy minimalnym użyciu takich składników jak sól, cukier czy tłuszcz. Posiłki są gotowane na parze, znajduje się w nich również duża ilość warzyw, owoców i kasz przy uwzględnieniu indywidualnych potrzeb każdego dziecka, jak alergie czy choroby układu pokarmowego. Przykładowy przepis na przepyszne kaszotto znajduje się na końcu materiału. KIDS&Co stawia również na edukację żywieniową, opierającą się na kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. W dzisiejszym, przeładowanym słodkimi i ogólnodostępnymi przekąskami świecie, łatwo jest skusić małego „konsumenta”. Dlatego przyzwyczajanie dzieci do zdrowego sposobu odżywiania i dokonywania odpowiednich wyborów dotyczących spożywanych pokarmów to zadanie priorytetowe. Ta wiedza zaprocentuje bowiem w przyszłości.
Co warto przygotować? Na przykład kaszotto według przepisu opartego na kuchni makrobiotycznej.
Składniki*:
· łyżka oliwy extra vergine
· 2 ząbki czosnku
· 1 cebula
· 1/4 szklanki kaszy pęczak
· 1 marchewka
· 1 pietruszka
· 1/4 selera korzeniowego
· 1 cukinia
· 1/2 szklanki zielonego groszku lub fasolki szparagowej (mrożonych lub świeżych)
· przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, po 1/3 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
· 200 ml wody
· 1 łyżka sosu sojowego
· 1 łyżeczka octu balsamicznego
Na dużej patelni na oliwie lekko podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodać suchą kaszę i wymieszać.
Dodać obrane i starte na tarce o większych oczkach warzywa korzeniowe: marchewkę, pietruszkę i selera. Mieszając smażyć przez około 3 minuty.
Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz groszek lub fasolkę (mogą być zamrożone). Dodać przyprawy, doprawić pieprzem i smażyć mieszając przez ok. 2 minuty.
Wlać gorącą wodę z sosem sojowym i octem balsamicznym, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 20 minut. Zdjąć pokrywę, danie doprawić w razie potrzeby solą i smażyć jeszcze ciągle mieszając przez kilka minut aż reszta płynu odparuje i potrawa się zagęści.
Smacznego!
* Danie pochodzi z jadłospisu przedszkola KIDS&Co