Świąteczne wypieki kuszą domowników delikatnym smakiem i subtelnym aromatem. Puszyste, słodkie serniki, pierniczki zdobione lukrem oraz gorąca, domowa szarlotka doskonale prezentują się na wigilijnym stole. Jednak, by tworzone przez nas wypieki zachwyciły gości swoją wyjątkowością, wykorzystajmy do ich tworzenia tylko produktów wysokiej jakości. Stąd w naszej kuchni nie może zabraknąć Dolnośląskiej Mąki Tortowej z Młyna Jaczkowice, dzięki której zadowolimy podniebienia naszych gości, a aromatyczne i smakowite potrawy zapiszą się w ich wspomnieniach na wiele długich lat.
Mąka prosto z Dolnego Śląska
Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice to gwarancja wyjątkowego smaku domowych wypieków. Zapewnia wysoką jakość przygotowywanego ciasta, a brak dodatków chemicznych, jednolity jasny kolor, puszystość oraz lekkość wysoko przemielonej mąki typu 450 doskonale sprawdzi się w świątecznych, tradycyjnych potrawach, nadając wypiekom delikatnego, wspaniałego smaku. W Mące Tortowej z Młyna Jaczkowice pachnącej zmielonym zbożem nie wyczujemy żadnych obcych aromatów, dzięki czemu w pełni nacieszymy się głębią naszych potraw. Znakomicie odnajdzie się w wigilijnych ciastach, ciasteczkach, piernikach oraz przepysznych, domowych sernikach.
Dolnośląska Mąka Tortowa od lat doceniana jest zarówno przez klientów, jak i wyspecjalizowanych kucharzy. Wysokogatunkowy produkt wytwarzany jest z najlepszych odmian pszenicy, a młynarze wkładają swoje serce i zaangażowanie w stworzenie dobrego, naturalnego składnika domowych wypieków. Na wysoką jakość mąki mają również wpływ sprzyjające nasionom żyzne gleby oraz łagodny, dolnośląski klimat. Dogodne warunki wzrostu pszenicy umożliwiają uzyskanie delikatnej, naturalnej mąki, stworzonej z myślą o polskich domach i polskiej kuchni. Ponad dwustuletnie doświadczenie, połączone z zaawansowaną technologią, zapewnia satysfakcję oraz udane, smakowite potrawy, również podczas świąt bożonarodzeniowych.
Wartość odżywcza w 100 g produktu |
Tortowa typ 450 |
Wartość energetyczna |
1481 kJ / 349 kcal |
Tłuszcz |
1,2 g |
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone |
0,2 g |
Węglowodany |
72,1 g |
W tym: cukry |
0,3 g |
Błonnik |
1,5 g |
Białko |
11, 7 g |
Sól |
0,005 g |
Dolnośląska Mąka Tortowa Typ 450
MŁYN JACZKOWICE
P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Dystrybutor: Sieci DINO, EKO, Selgros, Makro, wiele lokalnych sieci i dystrybutorów w całej Polsce.
Cena: ok. 3,50 – 4,00 PLN
Przepis na domowe pierniczki:
-
2 szklanki Dolnośląskiej Mąki Tortowej
-
2 łyżki miodu
-
4 łyżki cukru
-
1 łyżka masła
-
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-
10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej
-
Ok. 1/3 szklanki ciepłego mleka
-
1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
Mąkę przesiewamy, wlewamy podgrzany i rozpuszczony miód i całość mieszamy. Dodajemy cukier, sodę oczyszczoną, masło i przyprawy, a następnie siekamy nożem. Dodajemy jajko i dolewając stopniowo mleko, zagniatamy ciasto do konsystencji ciasta kruchego (średnio twarde i gęste). Następnie jeszcze przez 10 minut dokładnie wyrabiamy ręką, aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto do grubości 1-1/2 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp około 2 cm pomiędzy nimi. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, w zależności od grubości.