Grillowane jajka są bardzo popularnym, szczególnie wśród młodych ludzi, daniem streetfoodowym w Wietnamie. Przyrządza się je tam stawiając na ruszcie ceramiczne miseczki i dodając wieprzowinę, masło, kukurydzę, szalotkę i ser.
Na twardo z grilla?
Nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy grillowali jajka także w Polsce. Możemy je przyrządzić nawet na śniadanie. W tym celu umyte jajko nakłuwamy (podobnie jak przy robieniu wydmuszek) i kładziemy na skraju rusztu. Zapobiegnie to pękaniu. Czas podgrzewania zależy od wielkości grilla, ilości żaru, ale też efektu końcowego, który chcemy uzyskać. W przypadku jajka na twardo musimy poczekać 10-15 minut. Pamiętajmy jednak, żeby w trakcie pieczenia kilkukrotnie je obracać. Jeżeli chcemy zjeść jajko na miękko to trzymajmy je na grillu krócej, czyli około 6 minut.
Chleb w jajku prosto z rusztu
Daniem śniadaniowym, które możemy przygotować na grillu, jest również chleb w jajku. To pożywny posiłek, który dodatkowo pozwoli nam pozbyć się czerstwego pieczywa.
– Wystarczy dwa jajka rozmieszać z dwoma łyżkami śmietany i doprawić solą oraz pieprzem – podpowiada Tomasz Jokiel, ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Zamaczamy w tej mieszance chleb i czekając aż dobrze nasiąknie, smarujemy ruszt masłem klarowanym. Grillujemy do zarumienienia i podajemy posypane szczypiorkiem.
Z papryką w roli głównej
Pysznym daniem grillowym z długą tradycją są faszerowane papryki wypełnione mięsnym nadzieniem, podawane z jajkiem. Pamiętajmy, aby wybierać papryki o kształcie zbliżonym do kwadratowego, co ułatwi ich ustawienie.
Składniki:
6 papryk
7 jaj M lub L Fermy Drobiu Jokiel
½ kg mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki oregano
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki zielonych oliwek
sól, pieprz
masło
Przekrajamy papryki centymetr poniżej ogonka, wydrążamy nasiona, uzyskując warzywną miseczkę. Mięso mielone mieszamy z 1 jajkiem, pokrojoną cebulą, czosnkiem, oliwkami, przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i innymi przyprawami. Wyrabiamy na gładką masę. Faszerujemy nią przygotowane papryki, tak aby pozostawić miejsce na wbicie jaj. Układamy na ruszcie i pieczemy ok. 45 minut. Następnie zdejmujemy paprykowe miseczki i ostrożnie do każdej z nich wbijamy po jednym jajku (jak na jajko sadzone). Posypujemy solą i pieprzem oraz posypujemy wiórkami masła. Ustawiamy na grillu i pieczemy przez kolejne ok. 15 minut.
Ziemniaki i jajka w grillowej odsłonie
Do przygotowywania grillowanych dań z jajkami bardzo przydaje się folia aluminiowa. Pomaga przyrządzić danie, a jednocześnie mamy odmierzoną porcję, którą od razu można przełożyć na talerz naszego gościa. Smakowitą propozycją na grill wykorzystującą folię aluminiową są ziemniaki i jajka z curry.
Składniki (na jedną porcję):
3 ziemniaki
1 jajko
oliwa
curry
Przygotowanie rozpoczynamy od pokrojenia ziemniaków w plastry, które następnie mieszamy z oliwą i curry. Do każdej „paczki” wkładamy około 3 ziemniaki. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 25-30 minut. Następnie otwieramy każdą porcję i wbijamy tam jajko. Ponownie kładziemy na ruszt i pieczemy jeszcze 10 minut.