Wege przepisy na letnie imprezy

Poniżej znajdziecie przepisy na pięć niezwykłych potraw, którą świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie wakacyjnego menu.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Tortilla-z-szarpanym-jackruitem-i-warzywami

Hummus red-curry z sezamem i chlebkiem pita

Ilość porcji: 4

Czas: 10 min

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

3 łyżeczki Pasty curry czerwonej Kanokwan

2 łyżki pasty Tahini Premium OF

1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu House of Asia

2 łyżki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego

1 opakowanie gotowego chlebka pita

400 g cieciorki konserwowej

1 cebula pokrojona w kostkę

Sok z 1 limonki

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

Pieprz czarny do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

Hummus-red-curry-sezamem-i-chlebkiem-pita
Fot. De Care

Sposób przygotowania:

1. Podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor i odstaw do wystygnięcia.

2. Do wysokiego pojemnika przełóż cieciorkę (zalewę zostaw i użyj w razie potrzeby, gdy humus będzie zbyt gęsty), dodaj usmażoną cebulę, pastę curry, tahini, sok z limonki, sezam i kmin rzymski. Zmiksuj wszystko razem na gładką masę dopraw do smaku pieprzem.

3. Hummus polej oliwą z oliwek i olejem sezamowym, podawaj z chlebkiem pita.

Spring Rolls z warzywami i tofu

4 porcje

Czas: 45 minut

Poziom trudności: 2

Poziom ostrości: 1

Składniki:

100 ml Sosu do spring rollsów lub Sosu satay Ros Thai Thai

8 płatów Papieru ryżowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

200g Kiełków fasoli mung House of Asia

3 liście sałaty np. lodowej

1 czerwona cebuli pokrojona w cienkie piórka

1 marchewka

1 mała czerwona papryka

1 ogórek

100 g tofu

Kilka łyżek czerwonej kapusty

Kilka gałązek kolendry

Fot. De Care

Sposób przygotowania:

1. Pokrój paprykę, ogórka, marchewkę i kapustę w cienkie słupki.

2. Cebulę zamarynuj w 1 łyżce sosu sojowego.

3. Tofu pokrój wzdłuż na plastry i usmaż je na złocisty kolor.

4. Papier ryżowy zanurz w miseczce z wodą, połóż na desce. Układaj kolejno: sałatę, marchew, kapustę, ogórka, paprykę, cebulę, kolendrę i tofu.

5. Zwiń w rulonik o szczelnie zamkniętych na brzegach i podawaj z sosem do spring rollsów lub satay.

TORTILLA Z SZARPANYM JACKRUITEM I WARZYWAMI

Liczba porcji: 4

Poziom ostrości: 1

Czas przygotowania: 15 min

Poziom trudności: 1

Składniki:

1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego QF

4 Wrapy pszenne Casa de Mexico

3 łyżki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

Ulubione warzywa: np. cebula, kapusta, papryka, marchewka, pak choi

2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego

3 łyżki wody

Szczypta soli

Tortilla-z-szarpanym-jackruitem-i-warzywami
Fot. De Care

Sposób przygotowania:

1. Jackfruita przełóż na sitko, odcedź z zalewy i przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Odciśnij nadmiar wody i przełóż do miseczki.

2. Pokrój warzywa w drobne paski.

3. Rozgrzej olej na patelni, następnie dodaj pokrojoną cebulę i lekko podsmaż. Następnie dodaj jackfruita i smaż do lekkiego zbrązowienia, od czasu do czasu mieszaj całość.

4. W osobnej miseczce wymieszaj sos do kaczki po pekińsku z wodą. Tak rozrobiony sos dodaj na patelnię, wymieszaj z jackfruitem i cebulą.

5. Po chwili dodaj resztę warzyw i smaż jeszcze ok. minuty, pod koniec dopraw do smaku szczyptą soli.

6. Na każdej połowie tortilli ułóż farsz, następnie złóż je na pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstał trójkąt.

7. Tak przygotowane wrapy podgrzej na patelni grillowej lub w opiekaczu.

Warzywa gotowane na parze

4 porcje

Czas: 15 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

5-6 różyczek brokułu

5-6 różyczek kalafiora

1 mała kapusta pak-choi

8 zielonych fasolek szparagowych

Sól do smaku

Sos:

2 łyżki Sosu sojowego jasnego

2 łyżki Sosu ostrygowego

1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chilli

½ łyżeczki Białego sezamu

3 łyżki wody

1 łyżka posiekanej kolendry

2 łyżki posiekanej dymki do dekoracji

Fot. De Care

Sposób przygotowania:

1. Warzywa umyj i osusz, z fasolki odetnij końcówki. Przełóż wszystko na głęboki talerz, delikatnie oprósz solą i wstaw do steamera. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut (warzywa powinny zostać lekko al dente).

2. W międzyczasie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.

3. Ugotowane warzywa posyp dymką i podawaj z sosem.

Kalafior smażony w sosie żółte curry z orzechami

Ilość porcji: 4

Czas: 30 min

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

600 ml Mleczka kokosowego 16-19% Kara

1 łyżka Pasty imbirowej House of Asia lub 1 cm obranego i posiekanego korzenia imbiru

50 g Pasty curry żółtej Kanokwan

100 g ryżu jaśminowego

1 średniej wielkości kalafior

2 łyżki oleju kokosowego

1 średnia cebula pokrojona w piórka

1 małe opakowanie prażonych płatków migdałów

1 pęczek szczypiorku

KALAFIOR SMAZONY
Fot. De Care

Sposób przygotowania:

1. Kalafior pokrój w różyczki, zblanszuj w gorącej, osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie zahartuj i osusz.

2. Na rozgrzany wok wlej olej kokosowy i podsmaż kalafiora z cebulą, na rumiany kolor, dodaj pastę curry, pastę z imbiru i na końcu mleczko kokosowe.

3. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4. Podawaj curry z kalafiora z gorącym ryżem, posiekanym szczypiorkiem i posyp prażonymi płatkami migdałów.

Źródło:

De Care