Strucla makowa

Strucla makowa – trudno wyobrazić sobie bez niej świąteczne biesiadowanie. My proponujemy tradycyjną wersję w nowatorskim wydaniu – z dodatkiem kandyzowanego ananasa, cynamonu oraz olejku migdałowego bądź rumowego. Pycha!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki (3 strucle):
• 500 g mąki pszennej tortowej
• 50 g świeżych drożdży
• 5 żółtek jajek L
• 60 g masła
• 50 g cukru trzcinowego GoldPack Demerara
• 200 ml ciepłego mleka
• cukier waniliowy
• szczypta soli

Dodatkowo:
• 400 g maku mielonego BackMit
• 400 ml mleka
• 5 białek jajek L
• 100 g żurawiny suszonej KRESTO
• 100 g rodzynek KRESTO
• 100 g ananasa kandyzowanego KRESTO
• rum lub woda
• 4 łyżki miodu
• 1,5 łyżeczki cynamonu
• kilka kropli olejku migdałowego lub rumowego

Na polewę:
• sok z 1/2 cytryny
• około 1 szklanki cukru pudru
• mielone orzechy lub kandyzowana skórka z pomarańczy lub cytryny, albo mieszanka skórek Gold Pack

Wykonanie:
1. Mleko połącz z drożdżami, dodaj 2 łyżki mąki (z przewidzianych 500 g) oraz 1 łyżkę cukru (z przewidzianych 50 g). Całość wymieszaj i odstaw na około 10 minut do spienienia i lekkiego podrośnięcia.
2. Roztop masło, przestudź.
3. Mąkę przesiej, dodaj sól, cukier waniliowy, cukier oraz zaczyn drożdżowy i żółtka. Całość miksuj około 5 minut. Po tym czasie dodaj letnie masło i miksuj do połączenia składników. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę do podwojenia objętości ciasta.
4. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Ananasa pokrój w kostkę. Żurawinę, rodzynki oraz ananasa zalej rumem lub wodą, odstaw na 15 minut.
5. Mleko podgrzej, dodaj mak, miód, cynamon oraz olejek. Całość wymieszaj. Namoczone owoce osącz z nadmiaru płynu, dodaj do maku, wymieszaj.
6. Ubij białka na sztywno, dodaj do masy, wymieszaj.
7. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj pierwszą część na prostokąt o wymiarach 30×20 cm. Wyłóż 1/3 masy, pozostawiając około 1,5 cm wolnego miejsca. Zroluj ciasto, końcówki zawiń pod spód, gotową roladę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórz czynność z pozostałymi dwoma częściami ciasta.
8. Przykryj foremkę ze struclą ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
9. Nagrzej piekarnik do 170°C, z funkcją góra-dół. Piecz ciasto 35 minut.
10. Cukier puder połącz z sokiem cytrynowym i posmaruj powstałym lukrem jeszcze ciepłe ciasto. Na koniec posyp struclę orzechami lub skórkami kandyzowanymi.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska