Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
4 sztuki piersi z kurczaka
8 łyżek Sosu Hellmann’s Cheddar
2 łyżki oleju
2 łyżki Przyprawy do kurczaka po prowansalsku Knorr
1 ogórek zielony
2 pomidory
1 cebula
1 garść czarnych oliwek
1 opakowanie sera typu feta
4 łyżki oliwy
½ łyżki suszonego oregano
½ cytryny
1 garść natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka posyp przyprawą do kurczaka, dodaj olej, wymieszaj i pozostaw na godzinę. Grilluj ok. 15-20 minut.
Ogórki, pomidory, cebulę pokrój w dowolny sposób. Dodaj oliwki, ser grecki pokrojony w kostkę. Polej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Całość oprósz oregano. Udekoruj listkami natki.
Podawaj z sosem cheddar Hellmann’s.
Najczęściej zadawane pytania (Q&A)
Do kurczaka z grilla świetnie pasują przyprawy takie jak papryka, czosnek, tymianek, rozmaryn, a także sól i pieprz. Można je łączyć w różne marynaty.
Tak, marynowanie kurczaka przez noc sprawia, że mięso staje się bardziej aromatyczne i soczyste. Jeśli brakuje czasu, wystarczy kilka godzin.
Do grillowanego kurczaka pasują różne dodatki, takie jak sałatki, pieczone warzywa, ziemniaki w mundurkach, sosy jogurtowe lub czosnkowe.