Soczysta pierś z kurczaka z dynią

Dynia najbardziej jest znana ze swego delikatnie słodkiego smaku, stanowiąc doskonałą bazę lub dodatek do rozgrzewających jesiennych dań oraz smacznych przekąsek i deserów. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Czas przygotowania: 90 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka

  • 1 opakowanie Przyprawy do Kurczaka Knorr

    • 500 g dyni – najlepsza będzie hokkaido

    • 100 g tartej bułki

    • 2 żółtka jaj

    • 1 łyżka miodu

    • 50 g startego, świeżego imbiru

    • 1 szczypta cynamonu

    • 3 łyżki oleju z pestek dyni

    • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem z pestek dyni, tworząc pyszną marynatę.

  2. Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błon. Na środku, zaczynając od grubszej strony, na całej długości zrób nacięcie. Pierś lekko rozbij na grubość około 2 cm, uważając jednak, aby nie rozciąć mięsa. Rozbite piersi zanurz w przygotowanej marynacie.

  3. Pokrojoną w kostkę dynię zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut.

  4. Upieczoną dynię zmiksuj dokładnie z miodem, żółtkami, imbirem, cynamonem oraz bułką tartą. Powinnien powstać dość ścisły farsz, który następnie umieść w nacięciu piersi z kurczaka.

  5. Piersi ułóż na średnio rozgrzanej patelni i smaż około 10 minut, odwracając co jakiś czas.

  6. Przed podaniem, przekrój pierś po skosie na pół, połóż na talerzu razem z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

Źródło:

Knorr