Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
-
4 piersi z kurczaka
-
1 opakowanie Przyprawy do Kurczaka Knorr
-
500 g dyni – najlepsza będzie hokkaido
-
100 g tartej bułki
-
2 żółtka jaj
-
1 łyżka miodu
-
50 g startego, świeżego imbiru
-
1 szczypta cynamonu
-
3 łyżki oleju z pestek dyni
-
1 łyżka wody
-
Sposób przygotowania:
-
Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem z pestek dyni, tworząc pyszną marynatę.
-
Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błon. Na środku, zaczynając od grubszej strony, na całej długości zrób nacięcie. Pierś lekko rozbij na grubość około 2 cm, uważając jednak, aby nie rozciąć mięsa. Rozbite piersi zanurz w przygotowanej marynacie.
-
Pokrojoną w kostkę dynię zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut.
-
Upieczoną dynię zmiksuj dokładnie z miodem, żółtkami, imbirem, cynamonem oraz bułką tartą. Powinnien powstać dość ścisły farsz, który następnie umieść w nacięciu piersi z kurczaka.
-
Piersi ułóż na średnio rozgrzanej patelni i smaż około 10 minut, odwracając co jakiś czas.
-
Przed podaniem, przekrój pierś po skosie na pół, połóż na talerzu razem z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!