Smakowe podróże. Inspiracje na zimowe wieczory!

W chłodne wieczory, kiedy zimowy krajobraz pokrywa ziemię kocem śniegu, nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie się niż kulinarne podróże przez niezwykłe smaki świata. Zapraszamy Was na rozgrzewające wyprawy, gdzie kuchnia staje się magiczną bramą do odkrywania nowych, inspirujących smaków. Przed Wami przepisy, które wzbogacą Wasze wieczory w aromatyczne przyprawy, wyjątkowe połączenia składników i kolorowe potrawy.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print
Smazony dorsz z aromatycznymi ziemniakami

Rozgrzej się aromatyczną kuchnią Dalekiego Wschodu

Zimową porą nic tak nie rozgrzewa, jak gorąca kuchnia z różnych krajów świata. Dzięki kuchni możecie przenieść się do państwa, w którym obecnie panują o wiele cieplejsze warunki. Możecie odkryć bogactwo aromatycznych przypraw i intensywnych smaków kuchni chińskiej, japońskiej czy tajskiej, które doskonale Was rozgrzeją. Przygotujcie aromatyczną zupę ramen, pikantne dania curry, czy soczyste pierożki dim sum. Dzięki wykorzystaniu świeżych składników i charakterystycznych przypraw Knorr, stworzycie niezapomniane doświadczenie kulinarne, które przeniesie w zakątki Dalekiego Wschodu. To nie tylko posiłki, to podróż smakowa, która rozgrzeje zimowe wieczory i wprowadzi do domu nutę orientalnej przyjemności.

Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka

  • 1 opakowanie Fix do potraw chińskich Knorr

  • 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię

  • 1 opakowanie chińskiego makaronu

  • 1 opakowanie ananasa w kostkach z puszki

  • 1 puszka kukurydzy

  • 3 łyżki sosu sweet chilli

  • 500 ml wody

Azjatycka zupa slodko-ostra z sojowym makaronem
Fot. Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój 500 g mięsa z piersi kurczaka w cienkie paski, podsmaż je na patelni do zarumienienia i odłóż. Do garnka wlej 500 ml wody. Wsyp do niej zawartość opakowania Fix Knorr i dokładnie wymieszaj. Doprowadź zupę do wrzenia i dodaj przygotowanego wcześniej kurczaka. Gotuj ją na średnim ogniu przez 5 min.

  2. Dodaj do zupy mieszankę mrożonych warzyw. Gotuj całość przez kolejne 5 minut. Po tym czasie sprawdź, w jakim stanie są warzywa – powinny być już miękkie.

  3. Wsyp do garnka odsączoną kukurydzę i odsączonego ananasa w kostce z puszki. Gotuj zupę z warzywami przez kolejne 5 minut.

  4. Przejdź do przygotowania makaronu chińskiego w oddzielnym garnku. Postępuj zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.

  5. Dopraw azjatycką zupę 3 łyżkami sosu sweet chilli. Podawaj z chińskim makaronem – nałóż jego porcję do miski, a następnie zalej zupą.

Stwórz własną oazę spokoju i odprężenia

W chłodne i zimowe wieczory stwórzcie własną oazę odprężenia, by złagodzić napięcia dnia i zanurzyć się w błogim relaksie. Zaplanujcie swój ulubiony kącik, w którym zapanuje atmosfera ciepła i harmonii. Możecie rozświetlić przestrzeń delikatnym światłem świec lub lampek, dodajcie również koce i poduszki, które sprawią, że miejsce stanie się wyjątkowo przytulne. Innym sposobem na relaks będzie zanurzenie się w aromatycznych olejkach eterycznych podczas kąpieli, aby rozluźnić ciało i umysł. Do stworzenia jeszcze przytulniejszej i bardziej relaksującej atmosfery, wybierzcie delikatne rytmy jazzu lub bluesa i sparujcie wszystko z dobrą książką. Stworzenie własnej oazy spokoju to możliwość na odnalezienie wewnętrznego spokoju w trakcie mroźnych i ponurych dni.

Daj się zawładnąć mroźnej kuchni i odkryj skandynawskie smaki

A może właśnie kochacie zimę i cieszycie się, że gorące temperatury nas tym razem nie męczą? W takim razie w pełni polecamy Wam kulinarne zagłębienie się w skandynawskich smakach. Ta kuchnia znana jest z prostoty, świeżości i zrównoważonego podejścia do jedzenia. W tym zimowym czasie, sięgnijcie po dania bogate w łososia, dorsze, krewetki, chrupiące chleby i aromatyczne przyprawy, takie jak koper czy anyż. Przygotujcie gorący napój, na przykład tradycyjną szwedzką gorącą czekoladę z dodatkiem cynamonu, aby uczynić zimowe wieczory jeszcze bardziej wyjątkowymi. Skandynawska kuchnia nie tylko oferuje wyśmienite smaki, ale również przeniesie Was w malownicze krajobrazy, zaspokajając zmysły i dodając uroku chłodnym wieczorom.

Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 600 g fileta z dorsza

  • 1 łyżka Przyprawy Orientalnej Grubo Mielonej Do Drobiu i Owoców Morza Knorr

  • 400 g ziemniaków

  • 2 cebule czerwone

  • 100 g wędzonego boczku

  • ½ główki czosnku

  • Szczypta pieprzu czarnego mielonego

  • ½ pęczka natki pietruszki

  • 50 ml oliwy z oliwek

Smazony dorsz z aromatycznymi ziemniakami
Fot. Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Filety z dorsza umyj, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na porcje. Oprósz je przyprawą Knorr.

  2. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w lekko osolonej wodzie (powinny być ugotowane na półtwardo). Następnie delikatnie przestudź i pokrój w ćwiartki.

  3. Boczek pokrój w słupki. Czosnek obierz, cebule pokrój w piórka, natkę pietruszki posiekaj.

  4. Na rozgrzanej oliwie usmaż ziemniaki. Dodaj boczek, rozgnieciony czosnek i po chwili smażenia, także cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw do smaku pieprzem.

  5. W tym samym czasie usmaż przyprawionego dorsza. Podawaj z aromatycznymi ziemniakami i lekką sałatą.

Filmowe maratony z zimą w tle

Gorąca i rozgrzewająca herbata, ciepły koc, długi zimowy wieczór i film – brzmi jak idealny pomysł na spędzenie tego czasu! Mroźne dni to idealny moment na przytulne filmowe maratony, które dodadzą uroku wieczorom. Odkryjcie magię kina, wybierając filmy, które najlepiej pasują do atmosfery tego sezonu. Od nostalgicznych klasyków po nowe. Nie zapomnijcie przygotować zestawu każdego kinomaniaka! Przydadzą się ulubione przekąski, koc i gorący napój. To właśnie taki wieczór wypełniony niezapomnianymi chwilami pełnymi kinowych emocji, sprawi, że zapomnicie o mrozach, zrelaksujecie się i nabierzecie nowej energii.

Źródło:

Knorr