Śledzie z żurawiną

Śledzik idealnie pasuje do świątecznego menu. My proponujemy go w wersji z orzeźwiającą żurawiną i z dodatkiem suszonych pomidorów, cebuli, gałązek rozmarynu oraz cytryny. Palce lizać!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki (2 porcje):
• 2 śledzie matias (około 200 g)
• ⅓ szklanki żurawiny KRESTO
• 4 pomidory suszone
• ¼ małej cebuli, np. czerwonej
• 2 łyżki oleju spod pomidorów suszonych
• 2 ćwiartki cytryny
• gałązki rozmarynu

Wykonanie:
1. Żurawinę zalej wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odsącz wodę.
2. Śledzie pokrój w mniejsze cząstki. Ułóż na 2 talerzach. Posyp żurawiną.
3. Pomidory pokrój w kostkę. Posyp nimi śledzie.
4. Cebulę pokrój bardzo cienko i posyp nimi śledzie.
5. Całość posyp rozmarynem i skrop olejem.
6. Podawaj z cząstkami cytryny.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska