Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym

Dynia to warzywo, które wspaniale smakuje nie tylko w wersji wytrawnej, ale też w słodkiej. Prezentujemy sprawdzone przepisy na słodkie małe co nieco z dynią w roli głównej.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 300 g dyni

  • 300 ml mleka

  • ½ łyżki cynamonu

  • 3 goździki

  • 100 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki cukru

  • 1 opakowanie twarożku

  • 40 g margaryny

  • 20 g cukru pudru

  • Syrop klonowy

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój w drobną kostkę i ugotuj w mleku z dodatkiem cynamonu i roztartych goździków.

  2. Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj całość. Powinno powstać niezbyt gęste puree.

  3. Do puree z dyni dodaj jajko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystkie składniki i odstaw ciasto na 10 minut.

  4. Na patelni rozpuść margarynę. Smaż małe racuchy na średnio rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony. Placki powinny być chrupiące i złociste na zewnątrz oraz puszyste w środku.

  5. Gotowe racuchy przełóż na talerz. Na każdym połóż po łyżce twarożku. Całość posyp cukrem pudrem i polej syropem klonowym. Podawaj natychmiast.

Źródło:

Knorr