Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
-
300 g dyni
-
300 ml mleka
-
½ łyżki cynamonu
-
3 goździki
-
100 g mąki pszennej
-
1 jajko
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki cukru
-
1 opakowanie twarożku
-
40 g margaryny
-
20 g cukru pudru
-
Syrop klonowy
Sposób przygotowania:
-
Dynię pokrój w drobną kostkę i ugotuj w mleku z dodatkiem cynamonu i roztartych goździków.
-
Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj całość. Powinno powstać niezbyt gęste puree.
-
Do puree z dyni dodaj jajko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystkie składniki i odstaw ciasto na 10 minut.
-
Na patelni rozpuść margarynę. Smaż małe racuchy na średnio rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony. Placki powinny być chrupiące i złociste na zewnątrz oraz puszyste w środku.
-
Gotowe racuchy przełóż na talerz. Na każdym połóż po łyżce twarożku. Całość posyp cukrem pudrem i polej syropem klonowym. Podawaj natychmiast.