Puszysty omlet z pomidorami i nerkowcami

Puszysty omlet z pomidorami i nerkowcami to idealna propozycja na lekkie i pożywne śniadanie lub lunch.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki:

· 2 jajka L (w temp. pokojowej)

· 2 łyżki mąki pszennej

· 1/2 garści orzechów nerkowca marki KRESTO

· 1 średni pomidor

· 3–4 plastry szynki parmeńskiej

· świeże zioła lub szczypiorek

· 2 łyżki oleju RAPSO

· szczypta soli i pieprz świeżo mielony

Wykonanie:

1. Orzechy zetrzyj na tarce, na największych oczkach. Przełóż je na patelnię i cały czas mieszając podpiecz do lekkiego zarumienienia. Wysyp na talerzyk.

2. Wlej na patelnię 1 łyżkę oleju Rapso, pomidory pokrojone w plastry lub w kostkę podsmaż na średnim ogniu. Dodaj szynkę i lekko podgrzej.

3. Żółtka oddziel od białek.

4. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.

5. Dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę i podpieczone (wystudzone) orzechy – całość wymieszaj.

6. W międzyczasie na drugiej patelni (ok. 23 cm średnicy) rozgrzej łyżką oleju. Następnie wylej wymieszane ciasto. Wyrównaj powierzchnię i smaż do lekkiego zarumienienia omletu.

7. Omlet zsuń na talerz, przykryj go patelnią i energicznie odwróć o 180 stopni.

8. Smaż omlet z drugiej strony (nadal na małym ogniu).

9. Usmażony omlet wyłóż na talerz, na jego połowę połóż dodatki i omlet złóż na pół.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska