Pory zapiekane z fetą i pistacjami

Choć nie każdy jest pasjonatem kuchennych eksperymentów, czasem warto poddać się fantazji. Często może się okazać, że nawet najbardziej nieoczekiwane połączenie składników stworzy niezwykle harmonijne danie. W poniższym przepisie zapieczone zostały pory z fetą z dodatkiem pistacji i przypraw. Brzmi zaskakująco, ale smakuje fantastycznie.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Składniki (3 porcje):

  • 3 duże pory
  • 100 g fety
  • garść orzechów pistacjowych KRESTO
  • olej Rapso
  • bułka tarta lub tarte orzechy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

1. Przygotuj pory. W tym celu odetnij jasne części, które zostaw na później, a resztę wykorzystaj do zupy.
2. Pory włóż do garnka, dodaj łyżkę soli, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości (około 12 minut).
3. Foremkę do zapiekania wysmaruj olejem i wysyp bułką tartą lub tartymi orzechami.
4. Fetę pokrój w kostkę, pistacje obierz i pokrój, pozostawiając większe kawałki.
5. Ugotowane pory odsącz z wody, przekrój wzdłuż na 2 części.
6. Ułóż pory w formie, skrop je olejem, oprósz solą i pieprzem. Posyp fetą i pistacjami.
7. Piecz w temp. 180°C z termoobiegiem lub w 200°C do ładnego zarumienienia sera.
8. Podawaj od razu.

VOG Polska
VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Źródło:

VOG Polska