Składniki (3 porcje):
- 3 duże pory
- 100 g fety
- garść orzechów pistacjowych KRESTO
- olej Rapso
- bułka tarta lub tarte orzechy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Przygotuj pory. W tym celu odetnij jasne części, które zostaw na później, a resztę wykorzystaj do zupy.
2. Pory włóż do garnka, dodaj łyżkę soli, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości (około 12 minut).
3. Foremkę do zapiekania wysmaruj olejem i wysyp bułką tartą lub tartymi orzechami.
4. Fetę pokrój w kostkę, pistacje obierz i pokrój, pozostawiając większe kawałki.
5. Ugotowane pory odsącz z wody, przekrój wzdłuż na 2 części.
6. Ułóż pory w formie, skrop je olejem, oprósz solą i pieprzem. Posyp fetą i pistacjami.
7. Piecz w temp. 180°C z termoobiegiem lub w 200°C do ładnego zarumienienia sera.
8. Podawaj od razu.