Z odrobiną sera pleśniowego, białego wina i kaparów wyeksponujemy ich smak i z pewnością stworzymy wykwintne danie.
Składniki (4 porcje):
· 500 g polędwiczki wieprzowej
· olej Rapso
· 1 cebula szalotka
· 2 ząbki czosnku
· kilka gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
· 150 g sera typu blue
· 150 ml śmietany 30%
· 1 szklanka wytrawnego białego wina
· kapary z szypułkami Il Conte di Roma
· papryczki piri-piri Il Conte di Roma
· gałka muszkatołowa
· sól, pieprz
Wykonanie :
1. Polędwiczki dokładnie oczyszczamy z błon i kroimy na około 1 cm kawałki. Posypujemy je solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, następnie układamy polędwiczki i smażymy ze wszystkich stron mięso.
3. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy i dodajemy na patelnię. Całość podsmażamy przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
4. Dolewamy wino, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy mięso do momentu wyparowania płynu.
5. Na koniec dodajemy śmietanę, pokruszony ser i zioła. Całość mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut.
6. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kapary i papryczkę i gotowe.