Przepis na około 30 pierogów:
Składniki:
Masa makowa:
• 200 g mielonego maku BackMit
• 200 ml mleka
• 100 g orzechów włoskich KRESTO
• 50 g orzechów nerkowca KRESTO
• 50 g suszonych śliwek kalifornijskich KRESTO SELECT
• 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy GoldPack
• 80 g miodu
• 50 g cukru trzcinowego GoldPack
• 20 g masła
Wykonanie:
1. Mleko, masło, cukier i miód podgrzewać, mieszać, do ich rozpuszczenia i połączenia.
2. Dodać bakalie i mak i zalać gorącym mlekiem do napęcznienia i zgęstnienia masy. Ostudzić.
Ciasto na pierogi:
• 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
• 1 jajko
• 2-3 łyżki mielonego maku BackMit
• Gorąca woda
Wykonanie:
1. Mąkę wymieszać z jakiem i makiem. Powoli dodawać po kilka łyżek gorącej wody. Wyrabiać ciasto, aby stało się miękkie i elastyczne. Zagniecione ciasto przykryć, aby nie wyschło.
2. Rozwałkować kawałek na cienki placek i wykroić koła. Nakładać farsz makowy i dokładnie zalepić. Gotować około 2 minut od wypłynięcia.
Polewa:
• Orzechy włoskie i orzechy nerkowca
• 2 Łyżki masła
• Łyżka miodu
Wykonanie:
1. Orzechy uprażyć na patelni, dodać masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia. Jak zgęstnieje, zdjąć z ognia i polać dressingiem ugotowane pierogi.